Ga naar de mobiele website
^ Top

Gelukkig zijn kan je leren: Google-topman vond wiskundeformule voor geluk

thinkstock
Een formule voor geluk, bestaat dat? Als je het Google-topman Mo Gawdat vraagt wel. Jarenlang sleutelde hij aan zijn befaamde formule, maar toen zijn 21-jarige zoon Ali onverwacht stierf, moest hij die sneller dan gedacht ook zelf toepassen. Nu wil hij met zijn formule ook anderen helpen, en dus schreef hij het boek 'De logica van geluk'.

Zijn theorie is eigenlijk heel eenvoudig. "Iedereen wordt gelukkig geboren, maar hoe langer je leeft, hoe ongelukkiger je wordt," vertelt hij aan 'The Independent'. "Ik was erg ongelukkig. Ik zeurde over de kleinste dingen, en ik wou alles onder controle hebben. Ik kocht dure auto's, verdiende belachelijk veel geld en probeerde met oppervlakkige spullen die leegte op te vullen, maar dat werkte nu eenmaal niet."

Vastbesloten om zelf uit die vicieuze cirkel te raken, deed Gawdat wat hij als ingenieur het beste kon: het probleem zo theoretisch mogelijk benaderen. "Ik verzamelde alle kennis die er over geluk bestaat, en kwam zo tot mijn formule." Al was het oorspronkelijk niet de bedoeling die met de rest van de wereld te delen. Totdat zijn zoon Ali tijdens een routine-operatie onverwacht het leven liet. Zijn plotse dood vormde de aanleiding voor Gawdats boek. "Voor de operatie zei hij me nog dat hij wilde dat ik dit boek zou schrijven. Zeventien dagen na zijn dood begon ik eraan. Vierenhalve maand later was het af."

Solve for Happy

Wat is geluk?

Maar welke formule is dat nu? "In feite is het een wiskundige vergelijking," legt Gawdat uit. Eerst moest hij het probleem definiëren, dat deed Gawdat door alle dingen op te lijsten waar hij gelukkig van werd - hoe onbenullig het ook leek: een kopje koffie 's morgens vroeg, je kinderen die zeggen dat ze je graag zien, of een complimentje van je baas. "De gemene deler in al die dingen, is dat we gelukkig zijn wanneer het leven gaat zoals we willen," legt Gawdat uit. Daaruit kon hij vervolgens zijn vergelijking afleiden:

Geluk is gelijk aan, of groter dan, het verschil van alle gebeurtenissen in je leven en je verwachtingen van hoe je leven zou moeten zijn.

Simpel. Gewoon je verwachtingen bijstellen dus, en dan huppel je in een mum van tijd zielsgelukkig door het leven. Of toch niet. "Zo werkt het helaas niet. Verwachtingen zijn immers geen deel van de vergelijking. Mensen streven naar succes, zijn ambitieus. We willen steeds beter worden, een verschil kunnen maken. Maar dat kan alleen als je hoge verwachtingen hebt. Het is de manier waarop we reageren wanneer we die verwachtingen niet kunnen inlossen, die bepalend is."

Geluk is gelijk aan, of groter dan, het verschil van alle gebeurtenissen in je leven en je verwachtingen van hoe je leven zou moeten zijn.

Mo Gawdat

Het 675-model

Hoe loopt dat dan mis? Volgens Gawdat laten we ons te veel leiden door verkeerde verwachtingen, wat teleurstelling met zich meebrengt. Hij onderscheidt 6 illusies, 7 blinde vlekken en 5 waarheden die we moeten leren doorzien om gelukkig te zijn. Die illusies - waaronder onze gedachten, kennis, controlezucht en angsten - en blinde vlekken - zoals vooroordelen, onze emoties en neiging om te overdrijven - maken dat we ons eigen wereldbeeld vertroebelen en de dingen niet altijd zien zoals ze zijn.

"Door die blinde vlekken en illusies te ontmaskeren, zal je vanzelf beseffen dat het leven voornamelijk wél tegemoet komt aan je verwachtingen," legt Gawdat uit. Zelf voegt hij daar nog vijf waarheden aan toe, die we moeten leren accepteren. "Het heden, verandering, liefde en de dood zijn écht. Ze bestaan en dat moeten we onder ogen zien. Bovendien volgt het leven wetenschappelijke wetten: niets gebeurt zonder reden." Die realisatie is cruciaal: "Ja, soms is het leven hard, maar er is niets dat je zelf kan doen om dat te keren."

thinkstock

Leef in het heden

Dat heeft Gawdat ook zelf kunnen ervaren. "Natuurlijk ervaar ik iedere dag pijn wanneer ik aan Ali denk. Maar dan herpak ik mezelf en vraag ik me af: hoe kan ik de wereld een beetje beter maken, ook al is Ali er niet meer?" En precies die aanpak zou iedereen moeten hanteren, volgens Gawdat.

"Geluk bereiken gaat hand in hand met het loslaten van onze verwachtingen voor de toekomst, en het creëren van geluk in het heden. Als je de kracht hebt om te piekeren over de toekomst, dan betekent dat per definitie dat je leven op dit moment eigenlijk prima loopt, en dat je je helemaal geen zorgen zou moeten maken. Maar de keuze om de formule toe te passen en die ommezwaai te maken, ligt natuurlijk alleen bij jezelf."

Geluk bereiken gaat hand in hand met het loslaten van onze verwachtingen voor de toekomst, en het creëren van geluk in het heden.

Mo Gawdat

De logica van geluk, door Mo Gawdat
verkrijgbaar vanaf 1 augustus 2017
uitgegeven door Uitgeverij Brandt
adviesprijs: € 20
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Theo van Emstede

  nice er bestaat ook een boek ; de logica van het gevoel ,Cornelis en ook aristoteles de kunst van de voortreffelijkheid=geluk

 • Jo W

  Mattheus 5 en 6.

 • Joris Janssens

  Dus eigenlijk wat Seneca en Marcus Aurelius ook al wisten.

 • Ann Frangipan

  2500 jaar geleden verspreidde Boedha deze formule al

 • G I

  De kracht van het nu. Eckhart Tolle

Meld een bug