Exclusief voor abonnees

Exclusief: NINA ontmoet ‘Big Little Lies’-schrijfster Liane Moriarty

“Die mix van ernstige thema’s en humor, dat is het leven”

HBO
Wereldwijd verkocht de Australische schrijfster Liane Moriarty (52) meer dan veertien miljoen boeken. De serie ‘Big Little Lies’, gebaseerd op haar werk, won vorig jaar liefst acht Emmy Awards. Reden te meer om Liane alles te vragen over haar succes, haar nieuwste boek en de filmrechten die al verkocht zijn, aan Nicole Kidman!

Het scheelt weinig of mijn ontmoeting met Liane gaat niet door. Tijdens de heenreis heeft een Eurostar panne te in de tunnel die Calais met het Verenigd Koninkrijk verbindt. Daardoor rijdt mijn trein met 95 minuten vertraging het station van St. Pancras binnen. Met mijn tong op mijn schoenen kom ik 31 minuten later aan bij uitgeverij Curtis Brown in hartje Londen. Liane wacht me op met een grote glimlach en een minstens even grote kop koffie. De auteur heeft ondanks al haar bestsellers en awards geen greintje sterallures.

‘Negen volmaakte vreemden’, jouw achtste boek, is een maand uit en Nicole Kidman heeft de filmrechten al beet. Dat ging snel!

 (lacht) “Meer zelfs: Nicole kocht de filmrechten toen ik nog aan het boek bezig was. We waren aan het samenwerken voor het tweede seizoen van ‘Big Little Lies’. Toen ik haar vertelde dat ‘Negen volmaakte vreemden’ over een wellnessresort ging, was haar interesse meteen gewekt. En zo kwam van het een het ander. Erg concreet is het nog niet. Zo weet Nicole nog niet of ze een film of een serie gaat maken van het boek, en er is ook nog niemand gecast. Het enige wat we wél al weten, is dat zij waarschijnlijk de rol van Masha zal gaan spelen, de eigenares van het wellnessresort.”

Je kan er donder op zeggen dat je boek bij Kidman in goede handen is, want zij kocht toch ook de filmrechten van ‘Big Little Lies’? 

“Klopt. Op een dag belde mijn agent, dat Nicole Kidman in Sydney was en met mij wou afspreken omdat zij en Reese Witherspoon mijn boek wilden verfilmen. Heel surreëel. Ik sprak met hen af, maar verwachtte er niet al te veel van. Zelfs als de filmrechten verkocht worden, komt een verfilming er vaak nooit van. Maar het liep anders. Zeven maanden later was de cast volledig en begonnen ze te filmen.”

Vond je het moeilijk om iemand anders aan de slag te laten gaan met jouw boek?

 “Dat viel best mee. Het boek was er, het verhaal was verteld. Maar er kon wél een andere interpretatie aan gegeven worden. Bij dat eerste seizoen van ‘Big Little Lies’ heb ik écht alles uit handen gegeven. Nicole en Reese hielden me van alles op de hoogte, heel lief, en ik bezocht de set in Californië. Maar verder was ik totaal niet betrokken bij het maken van de serie.”

Wanneer komt het tweede seizoen er?

“In de Verenigde Staten komt het begin 2019 uit. Deze keer was ik trouwens wél nauw betrokken, want er was geen vervolg op het boek. Dus vroegen de producers van de serie mij om een novelle te schrijven waarop ze zich konden baseren.”

rv

Kan je voor onze lezers al een tipje van de sluier oplichten?

“De moeders van de personages uit het eerste seizoen doen hun intrede. Voor één van hen had ik Meryl Streep in
gedachten. Ik noemde haar in mijn novelle zelfs Mary Louise – Meryls voornaam is. Toen ik dat aan Reese Witherspoon vertelde, barstte ze in lachen uit. ‘Vraag je me nu om Meryl Streep te regelen voor het tweede seizoen? Dat is heel Hollywood van je!’ Gelukkig zei Meryl ja, anders was het wel héél gênant geweest.” (lacht)

Zoals je al zei, gaat ‘Negen volmaakte vreemden’ over een groep volslagen onbekenden die in een luxueus wellness-resort terechtkomen. Een stijlbreuk met je vorige romans, die gingen over families.

“Dat was geen bewuste beslissing, ik liep al langer rond met het idee om een boek te schrijven over zo’n resort.
Het begon tijdens mijn promotour voor ‘Big Little Lies’. Mensen bléven me maar vragen waarover mijn volgende boek zou gaan. Ik maakte altijd dezelfde grap: dat ik een boek zou schrijven over een resort op een tropisch eiland, en dat ik research moest doen. Maar toen begon ik toch eerst aan een ander boek. En tijdens de promotietour die daarop volgde, maakte ik weer dezelfde grap … tot ik me herinnerde dat ik ooit met een vriendin naar zo’n wellnessresort ging en we er stiekem flessen drank binnensmokkelden. (lacht) Je kan dus stellen dat in al mijn boeken wel íéts autobiografisch zit.’

Ik heb ze allemaal gelezen. Ik bewonder dat moeilijke onderwerpen zoals partnergeweld of zelfdoding je niet afschrikken. Tegelijk hou je het humoristisch. Hoe doe je dat?

“Net daar krijg ik veel kritiek op. Veel mensen vinden dat je zulke ernstige thema’s niet mag combineren met humor. Terwijl ik dat net des levens vind. Mensen lachen toch ook op begrafenissen?”

Ga je praten met slachtoffers?

“Ik lees er veel boeken over, kijk naar reportages en beluister podcasts. Een van de personages uit ‘Negen volmaakte vreemden’ is een ambulancier. Voor zijn verhaallijn ging ik praten met mensen uit het vak. Maar mensen laten vertellen over hun persoonlijke tragedies om er dan een verhaal over te schrijven ... daar zou ik me alleen maar schuldig over voelen.”

rv HBO

Net zoals hoofdpersonage Masha uit ‘Negen volmaakte vreemden’ een carrière-switch maakt, waagde jij het op je 37ste als schrijfster. Wat overtuigde je?

“Heel simpel: ik was jaloers op mijn zus. (lacht) Jaclyn en ik droomden er als kind al van om schrijfster te worden.
Uiteindelijk schoof ik mijn droom opzij, omdat ik dacht dat mijn boeken nooit gepubliceerd zouden worden. Toen werd Jaclyns eerste boek ‘Feeling Sorry for Celia’ wél uitgebracht en was ik overstuur omdat zij onze kinderdroom waargemaakt had, en ik niet. Ik begon aan mijn eerste boek ‘Drie wensen’. Ik ben mijn zus nog altijd enórm dankbaar.” (lacht)

Je brak pas door met je zesde boek ‘Het geheim van mijn man’. Hoe verklaar je dat?

“Ik schrijf absoluut geen thrillers, maar sinds ‘Het geheim van mijn man’ zit er wel een donker randje aan mijn verhalen. Ik denk dat dat hetgene is wat zoveel lezers aantrekt. Het boek brak eerst door in de VS. Toen mijn uitgever het gelezen had, zei ze: ‘Dit wordt een bestseller!’ Haar voorspelling bleek te kloppen.”

Heb je een schrijfritueel?

“Nee. Ik heb al gehoord van collega’s dat ze een geurkaars aansteken, of een bepaald album opzetten, maar daar doe ik niet aan mee. Ik schrijf wél altijd aan mijn bureau in mijn thuiskantoor en ik heb een programma op mijn laptop waarmee ik instel dat ik drie uur niet op het internet kan. Anders zit ik de hele tijd allerhande dingen te googelen. En het werkt: zodra ik op de knop klik, ben ik gefocust.”

Nog een laatste vraag: wat vind je het allerfijnste aan je job?

“Ik vind het heerlijk om elke dag aan mijn bureau te zitten en verhalen te verzinnen en dat mijn job te mogen
noemen, maar het allerfijnste vind ik het om mijn lezers te ontmoeten. Zeker als ze me vertellen wat hun boeken voor hen betekenen. Sommige vrouwen beginnen te huilen, waarna ik natuurlijk ook moet huilen … maar er wordt ook veel gelachen. Gelukkig maar!”RV
RVReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.