Elke vorm van seksuele intimidatie is schadelijk (dus ook sms'jes)

#metoo
Thinkstock #metoo
Élke vorm van seksuele intimidatie kan psychologische schade teweegbrengen, of die nu verbaal of fysiek is. Dat is de conclusie van een onderzoek in de International Journal of Public Health, dat middenin de #MeToo-storm gepubliceerd wordt.

Dat ongewenste seksuele sms'jes, zoals die waarvan Bart De Pauw beschuldigd wordt, niet in dezelfde categorie vallen als de daden van pakweg Weinstein. Dat hoor je vandaag veel mensen zeggen. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat die ballon niet helemaal opgaat. Ook niet-fysieke seksuele intimidatie vergt een psychologische tol, en brengt symptomen van angst, depressie, een negatief zelfbeeld en een  gebrek aan zelfvertrouwen met zich mee.

Het onderzoek, dat net vandaag gepubliceerd werd, werd uitgevoerd onder leiding van Leif Edward Ottesen Kennair, professor in de psychologie aan de Norwegian University of Science and Technology. Hij ondervroeg meer dan 3.000 studenten over hun ervaringen met seksuele intimidatie, en peilde daarbij ook naar hun mentale welzijn. Hij voerde die enquête twee keer uit: een keer in 2007 en opnieuw in 2014.

Ongewenste foto's

Het resultaat was beide keren duidelijk: ook als de manier waarop de persoon werd lastiggevallen enkel verbaal was -  denk aan agressieve sms'jes of een ongewenste expliciete foto -  konden de wetenschappers een psychologisch effect waarnemen. En dat gold niet alleen voor vrouwelijke studenten: ongeveer 62 procent van de deelnemers kreeg te maken met niet-fysieke vormen van seksuele intimidatie. 

Het waren wel vooral vrouwen die de intimidatie als een stressfactor ervoeren. "Ongewenste seksuele aandacht heeft een duidelijk psychologisch effect", aldus Kennair. "Hoe meer ze werden lastiggevallen, hoe meer symptomen van een depressie opdoken." Hij noemt zijn onderzoek vernieuwend. "Als mensen het over seksuele intimidatie hebben, denken ze aan fysieke aanranding. Maar deze resultaten geven duidelijk aan dat ook verbale vormen een groot effect hebben."
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JAN krommentak

  100 den sms allemaal met een anonieme telefoonkaart kaart ik vraag mij af anoniem deze dan wel was ? en als er dan iets naar hem persoonlijk verwijst waarom deze kaarten dan ? er is nog niets duidelijk dus iedereen kan enkel het onderzoek afwachten

 • Jeanne Delvoy

  Wat indien dit nu eens in de andere richting is.Vrouwen die mannen vernederen en sexueel indimideren?

 • Gino Denil

  Het is iets minder zwart-wit. Vriendschap en intimiteit met iemand bouw je op. En dan komt er een moment dat een vraag wat verder kan gaan. Maar dan weet je al lang wat door de andere als overschrijding of niet beschouwd zal worden. Behalve als je een regelrechte lomperik bent. En bij een negatieve reactie moet je niet blijven aandringen. Dan wordt het belaging.

 • serge vansteenkiste

  Als je gepest en gestalkt word door een x vriendin ga er maar eens mee naar de politie, ze lachen je vierkant uit maar als een BV u een smsje stuurt en het staat je niet aan kan je anoniem die persoon aan de schandpaal hangen, wees tenminste eerlijk en maak u bekent, er zijn al veel personen die niet eens beroemd zijn ten onrechte beschuldigd en met een stempel op lopen hoewel achteraf alles werd rechtgezet.

 • Luke Vincke

  Seksuele intimidatie? Bij een vraag om seks kun je 2 antwoorden geven. Ja of Nee. Kous af. Met "misschien" kom je in de problemen. Met niet antwoorden ook. Beide laatste zijn immers voor interpretatie vatbaar.