Exclusief voor abonnees

Een seizoensfenomeen dat u nog niet kende: zomereenzaamheid

Illustratiebeeld
Thinkstock Illustratiebeeld
Zomer in het land betekent niet voor iedereen terrasjes en gezellige barbecues. In deze periode ziet Tele-Onthaal het aantal bellers en chatters dat met zijn eenzaamheid geen blijf weet licht stijgen. Meer alleenwonenden en jongeren zoeken nu hun toevlucht tot de hulplijn.

Een hulpverlener die een wekelijkse afspraak opschuift naar het einde van de zomer. Een vereniging die een paar weken de deur sluit. Of een dochter die met vakantie gaat en dus even niet kan langskomen. Voor velen geen onoverkoombare situaties - maar toch worstelen heel wat mensen daardoor met eenzame gevoelens. Dat merken ze bij Tele-Onthaal, dat het hele jaar door met 622 vrijwilligers dagelijks meer dan 300 oproepen krijgt. "Verschillende soorten netwerken vallen weg in de zomer", verduidelijkt Jennifer Pots van Tele-Onthaal. "Als het op eenzaamheid aankomt, zien we een soortgelijke problematiek met die in de kerstperiode."

In de zomermaanden krijgt de telefoon- en chathulplijn niet méér oproepen dan anders, integendeel - in de eerste drie weken van juli ging het gemiddeld om 285 per dag, ten opzichte van 292 in de eerste zes maanden van het jaar. Wel wordt er aan de lijn een tikje vaker over eenzaamheid gesproken, na relaties en gezondheid. De eerste drie weken van juli contacteerden ook meer mensen de hulpdienst die voor het eerst hun verhaal kwijt wilden, en meer alleenwonenden. "Alleen zijn of alleen wonen versterkt vermoedelijk het 'je niet goed in je vel voelen' in de zomer", aldus Pots. En met de recente hitte kwamen zeker ouderen amper buiten.

Infographic zomereenzaamheid
HLN, Tele-Onthaal Infographic zomereenzaamheid

Aline* (60) werkt al ruim 30 jaar als vrijwilliger bij Tele-Onthaal. Voor haar kent eenzaamheid geen seizoenen. "Maar in vakantieperiodes worden mensen sneller geconfronteerd met wat er wegvalt. Zo kreeg ik onlangs iemand aan de lijn van wie de tweelingbroer een tijdje op vakantie ging. Hij was haar steun en toeverlaat. Ze wist niet bij wie ze nu terechtkon."

Uitgelaten sfeer

Niet alleen familiale, ook professionele netwerken vallen tijdelijk weg in de zomer. "Ook hulpverleners verdienen vakantie", aldus Pots, die opmerkt dat bijna 60% van de bellers in juli aangaf reeds in professionele behandeling te zijn, terwijl dat voor de rest van het jaar om de helft van de bellers gaat. "Door het wegvallen van professionele netwerken raken oproepers soms overstuur of angstiger dan normaal."

Terwijl bijna 60% van het aantal bellers 50-plussers zijn, zoeken -25-jarigen vooral hun toevlucht tot de chatdienst. Ook daar is eenzaamheid geen zeldzaam thema. "Ondanks het feit dat je zou denken dat jongeren met elkaar in contact staan en genoeg vrije tijd hebben om af te spreken, zijn hun contacten minder frequent. Ook door negatieve schoolresultaten steken in de zomer twijfels over de toekomst de kop op."

Lang niet elke oproep in de zomer staat in het teken van eenzaamheid. Wie met depressieve gevoelens kampt, ziet sneller een contrast met de uitgelaten sfeer die momenteel op terrasjes en sociale media verschijnt. Pots: "En die bellers geven nu sneller aan zich nog slechter te voelen."

Rekening van het leven

Tele-Onthaal helpt zoeken naar inzichten of uitwegen. "Voor de één kan een wandeling buiten en een koffie al volstaan. Voor de ander moeten we langer op zoek." Aline ziet hoe één belletje vaker wel dan niet al ruggensteun geeft. "We zijn een gesprekspartner. Achter elk gesprek schuilt wel iets: slechte jeugdherinneringen, een moeilijke relatie met de ouders of problemen met de buren. Het is alsof deze mensen, wanneer ze alleen zijn, de rekening van het leven maken. Op wie kan ik nu écht terugvallen?"

Vanaf het najaar organiseert Tele-Onthaal overigens opleidingen om nieuwe vrijwilligers aan te trekken, in de hoop per nieuwe vrijwilliger jaarlijks 200 extra oproepen te kunnen behandelen.

*Aline is een schuilnaam
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • william Masson

  Je moet niet alleen zijn om je eenzaam te voelen dus eenzaamheid is zeker niet seizoensgebonden het is een gevoel.

 • Daisy De Smedt

  Ik denk dat de eenzaamheid in de zomer even groot is als in de kerst/winterperiode. Ga eens helemaal alleen op reis, das denk ik even moeilijk als alleen zitten met kerst en Nieuwjaar.

 • Lucien Bostoen

  Hier spreken ze over alleenwonende jongeren, maar senioren die alleen  wonen jaar in jaar uit met een pensioen van +- 1200€/m met een loopbaan van 51jaren. (maar ja de pensioenkas betaald Max.45 jaren pensioen uit, die eerste 6 jaren    waar pensioen voor betaald werd zijn we kwijt. Maar indien u maar 39 jaren gewerkt heb, dan trekken ze zeker die 6 jaren er af.) met ne huur van +- 650€/m en dan nog eens de medische kosten er af. Dan zit er zeker geen terrasjes en gezellige barbecues in voor de

 • Sammy Vanneste

  Ik ben het eens met Louis Bouduin , eenzaam wordt je niet in de zomer of herfst !! eenzaamheid is geen ziekte , je moet ermee leven , dag in dag uit , maar het is zo pijnlijk , en hulplijnen helpen ook niet hoor , je staat er alleen voor , door omstandigheden die iedereen kan overkomen .

 • Louis Bouduin

  Indien ik dit allemaal lees dan mag ik nog niet klagen. Integendeel, ik moet van geluk spreken, want absoluut niet eenzamer dan in december of mei, om maar iets te noemen. Het is een verdriet dat niet wijken wilt en me vergezeld als een witte schaduw.