Een Belg op twintig is bang in een lift

Zo'n 5,3 pct van de Belgen heeft schrik bij het nemen van een lift, maar toch beschouwen ze liften als een veel veiliger transportmiddel dan onder meer de auto, de fiets en de bus. Dat blijkt uit een studie van Dedicated Research in opdracht van liftenbouwer Schindler bij 804 personen in België en Luxemburg.

Claustrofobie
De meest voorkomende angstgevoelens bij mensen die een lift nemen zijn de vrees voor een mogelijke panne en claustrofobie. Die gevoelens zouden vooral bij jongeren en vrouwen voorkomen.

"De mening van onze gebruikers is van primordiaal belang voor ons. Om aan hun verwachtingen te beantwoorden, moeten wij weten wat voor de mensen belangrijk is in een lift en wat hen op hun gemak stelt", legt Jorge Ligüerre uit, topman van Schindler Benelux.

Aanleiding voor het onderzoek was de vijftigste verjaardag van de lift van het Atomium.

Genuanceerd
De algemene perceptie van liften van Belgen en Luxemburgers is genuanceerd. Zo heeft 47 pct "eerder positieve" gevoelens, heeft 41 pct gemengde gevoelens ("zowel positief als negatief"), zegt 10 pct "eerder negatieve" gevoelens te hebben en heeft 2 pct geen mening.
80 pct van de ondervraagden gebruikt een lift, ook al is het maar zelden. De overige 20 pct gebruikt naar eigen zeggen nooit een lift.
De meesten van die laatste groep doen dat vooral omdat ze zich nooit in een gebouw met een lift bevinden. Anderen gaan liever te voet, om sneller te zijn of voor hun fysieke conditie. De kleinste groep heeft schrik.

Liftpanne
Van de 804 respondenten verklaart 30 pct ooit een liftpanne meegemaakt te hebben. "Maar het is niet om die reden dat mensen schrik hebben van liften. De pannes zijn vaak van korte duur, er is de mogelijkheid het defect naar buiten door te geven via een telealarmsysteem en ten slotte zijn defecten doorgaans te wijten aan een elektriciteitspanne en niet aan het toestel zelf", verduidelijkt Marc Dumoulin van Dedicated Research.

Als veilig beschouwd
Liften worden ook als veel veiliger beschouwd dan andere transportmiddelen. De ondervraagden vinden een lift vooral veiliger dan de auto (64 pct van de ondervraagden) en de fiets (58 pct), maar ook dan de bus en het vliegtuig (55 pct), de trein (53 pct), de metro en de tram (50 pct).

De onderzoekers vroegen ook naar de tijdsbesteding in een lift. 37 pct van de respondenten doet er helemaal niets en denkt evenmin aan iets, 8 pct telt de verdiepingen, 10 pct gebruikt de tijd in een lift om mensen te ontmoeten en 6 pct denkt zijn liftgenoten te kunnen versieren. (belga/ka)