Druk, druk, druk: waarom we altijd te weinig tijd hebben

thinkstock
Vierentwintig uur zijn zo voorbij, zeker als je weet dat je twee derde van een doorsnee weekdag aan werken en slapen opsoupeert. Maar waar gaan dan die andere vrije uurtjes naartoe, waardoor het lijkt alsof we altijd tijd tekort komen? Een grafiek van een recente TED Talk rond het thema klaart het uit, en die is best confronterend.

Je ooit al verbaasd afgevraagd waar al je vrije tijd toch naartoe gaat? Adam Alter van New York University zocht het voor ons uit. In een TED Talk begin deze maand presenteerde de assistent-professor marketing en psychologie drie grafieken, waarin hij uitklaart hoe mensen respectievelijk in 2007, 2015 en 2017 hun vrije tijd invullen tijdens een doorsnee dag tijdens de werkweek.

Twee derde aan slapen en werken
Op basis van gegevens van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics en de app Moment - die gegevens over smartphonegebruik registreert - blijkt dat we ongeveer twee derde van onze tijd aan slapen en werk spenderen. Die tijdsbesteding geldt ongeacht het jaartal; zowel in 2007 als 2017 blijkt dat het geval te zijn. Ook "overlevingsactiviteiten" zoals douchen en eten blijven constant over de jaren, en nemen ongeveer evenveel plek in bij onze tijdsbesteding.

Schermen troef
Hoe vullen we die overgebleven vrije uurtjes dan in? Daar zit het grote verschil, volgens Alter's onderzoek. In vergelijking met tien jaar geleden, gaat nu quasi al die tijd naar "schermen", aldus de assistent-professor. In zijn grafiek staat de rode balk voor de tijd die we achter schermen doorbrengen. De gele en witte balken staan voor momenten "where the magic happens", zoals hij het zelf omschrijft. "Dat is onze vrije tijd die we níet achter allerlei schermen doorbrengen, die momenteel maar een heel klein gebied beslaat."

TED/Business Insider

Milde 'digital detox'

Alter maant ons aan om het gebruik van smartphones, laptops en tablets eens onder de loep te nemen. Ze kunnen mensen dan wel geografisch gezien verbinden - bijvoorbeeld door te skypen met familie of vrienden die ver wonen - maar ze zorgen ook voor afleiding en een gevoel van isolatie, benadrukt hij. Een beetje minderen met schermgebruik, om dat rode balkje te verkleinen? Hier gaven we al tips voor een milde versie van de digital detox, om het haalbaar te houden.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Peter Buyck

    Wat dan met bvb vrijwillige brandweer na de uren of vrijwilligerswerk... maw de onbetaalde mandaten na ons hoofdberoep.

  • SABINE VAN DE KERKHOVE

    Druk, druk, druk = lui, lui, lui als je voor het scherm zit....

  • Klaus Uberohr

    Druk,druk,druk? Reinste onzin.