Ga naar de mobiele website
^ Top

Dit zijn de 4 types collega's die je vindt op elke werkplek

thinkstock
Ben jij een teamplayer, of vooral met je eigen carrière bezig? Sociaal en spontaan, of eerder gereserveerd? Onderzoekers van Deloitte analyseerden 19.000 werknemers uit verschillende werkplekken, en stelden op basis daarvan 4 verschillende profielen van persoonlijkheidstypes op de werkvloer samen.

Onderzoekers van het internationale bedrijf Deloitte keken naar de profielen van zo'n 19.000 werknemers, in samenwerking met antropoloog Helen Fisher en moleculair bioloog Lee Silver, beiden van Rutgers University in New Jersey. Op basis daarvan stelden ze vier persoonlijkheidstypes op de werkvloer samen. Kan jij je in één van de types herkennen?

De pionier

De pionier op de werkvloer ziet overal mogelijkheden, en verspreidt zijn aanstekelijke energie en verbeeldingskracht onder de andere werknemers. Pioniers werken op buikgevoel en durven risico's nemen, omdat ze zich ook aangetrokken voelen tot gedurfde, frisse ideeën en een creatieve aanpak.

De bewaker

De bewakers van een team houden van stabiliteit, en ze brengen orde en discipline in een team. Het zijn pragmatische types in hart en nieren, die niet graag risico's nemen. Wel voelen ze zich comfortabel bij feiten, cijfers en details. Ze zijn erg intelligent en willen leren uit de fouten die ze hebben gemaakt in het verleden.

De aanstuurder

Aanstuurders willen graag resultaten zien. Ze houden ervan om te winnen en gaan dan ook geen uitdaging uit de weg. Een pluspunt is dat ze erin slagen een team aan te sturen, en obstakels meteen weten aan te pakken. Een nadeel is dan weer dat ze problemen erg zwart-wit kunnen zien.

De verbinder

Collega's die als verbinders op de professionele vloer staan, vinden onderlinge sociale relaties belangrijk. Zij zorgen ervoor dat een team samen sterk staat. Het belangrijkste vinden zij dat iedereen zich goed voelt in het team en zijn eigen verantwoordelijkheid krijgt. Ze zijn erg diplomatisch, houden van harmonie en consensus en kunnen goed relativeren.

Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • MYRTHE PASS

    In iedere groep zit er meestal één rotte appel, die het samenwerken onmogelijk maakt en zichzelf indrukwekkend vindt.

  • GUNTER ORTMANN

    En collega's die roddelen... Iedereen roddelt eens, maar als het is om iemand zijn persoonlijkheid of integriteit te schaden, lijkt dit fel op pesterijen...

  • Anonymous

    En de "roddel tantes"? De "schermstaarders"? De "luierikke? De "ik ben ziek" dus kan niet komen vandaag? De "den baas kan niks"? De "verklikkers"? De "ik ga staken"? De "dat weet ik niet"? De.....

Meld een bug