Dit moet je doen wanneer je geen kerstcadeau hebt voor iemand die jou wel eentje gaf

Thinkstock
Er zijn maar weinig momenten ongemakkelijker dan wanneer je een cadeau overhandigd krijgt van iemand waarvoor jij niets hebt voorzien. Daar sta je dan met je mond vol tanden. Innerlijk vluchtig op zoek naar een excuus om je hachje te redden. Maar wat is nu eigenlijk de gepaste reactie in zo'n beschamende situatie? Sociaal psycholoog en schrijfster Susan Newman legt uit aan Huffington Post wat de sociale etiquette voorschrijft.

Doe je net alsof je het cadeau uit pure feestdagenchaos thuis vergeten bent? Of zeg je gewoon "Dankjewel, wat een leuke verrassing!", gevolgd door drie overdreven dikke kussen, om vervolgens met het schaamrood op de wangen terug neer te vlijen op je stoel? In beide gevallen blijft de nederlaag een bitter pil om te slikken. 

Dat het zelfs de meest voorbereidde mensen onder ons kan overkomen, benadrukt ook sociaal psycholoog Susan Newman. "Het overkwam mij een keer toen ik kerst vierde met de familie van een vriendin. Haar moeder reikte me onverwachts een cadeau aan. Ik had het niet zien aankomen en schaamde me dan ook te pletter dat ik niets kon teruggeven. In plaats van een leugen te verzinnen zei ik: 'ik wist niet dat we cadeaus zouden uitwisselen. Sorry dat ik niets heb voor jou, maar dit geschenk is geweldig. Dankjewel!'"

Box of shame

Meer dan eerlijkheid wordt er volgens Newman niet van je verwacht. Met een excuus, of erger nog: een leugen, graaf je jezelf alleen maar dieper de put van schaamte in.

"Begin niet met het bedenken van excuses en doe al helemaal niet alsof je het cadeau thuis bent vergeten. Dat is ronduit liegen in iemands gezicht. Bovendien zal jij je net zo schuldig, boos of beschaamd voelen als moest je echt geen cadeau hebben voor de persoon in kwestie. Je wordt onder druk gezet door wat volgens jou correcte sociale etiquette is, maar het is net liegen waarvan je niet verondersteld wordt het te doen."

Oprechte dankbaarheid

Etiquette-specialist Diane Gottsman zet kracht bij die redenering. "Mensen zijn zo enthousiast wanneer ze hun liefde, steun of waardering mogen uiten met een geschenk. Dus in plaats van overstuur te raken omwille van dat mooi ingepakte (maar totaal onverwachte) cadeau, focus je beter op het tonen van je oprechte dankbaarheid."

Hoe je dat doet? "Reageer met dezelfde levendigheid als die van wie je het geschenk kreeg. Glimlach, maak direct oogcontact, toon oprechte waardering en bedank de persoon voor de attentie. Je kan later nog beslissen of je de schenker een cadeau wilt geven, maar dat is geen verplichting", besluit Gottsman.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dian Jans

  Wij maken lijstjes en daar kiezen we uit, niet overdreven prijzig maar gewoon leuk om kado te geven.

 • Marlies Schoefs

  Alles draait enkel nog om het krijgen

 • tom moens

  mario en frank, jullie zijn waarschijnlijk de leukste op feestjes...ik geef gwn graag cadeau's aan men familie. leuker dan te krijgen

 • chantal prez

  Zelf heb ik een cadeautjeskast. Daar steek ik regelmatig iets in die me aanstaat en van cadeaugehalte is. Nooit problemen bij om vlugvlug nog iets te moeten zoeken bij ziekenbezoek, het geval hier beschreven over geen cadeautje terug kunnen geven,of iemand die iets voor je doet of gedaan heeft.

 • Mario Adams

  Al die zever met kado's... Dingen die je niet nodig hebt en waarvan je dan "tevreden" moet zijn omdat je het krjigt.. Eén grote commerciële boel. Ik koop al jaren geen kado's meer en iedereen weet dat men voor mij ook niets moet kopen. Wat ik nodig heb koop ik zelf, wat ik niet zelf koop heb ik niet nodig.