Dit broeierige weer maakt je een stuk minder behulpzaam

thinkstock
Dat we vandaag met de 30 graden flirten is allemaal goed en wel, maar het maakt ons er niet bepaald betere personen op. Want hoewel je zou denken dat de zon wonderen doet voor het humeur, blijkt uit een studie dat broeierig warm weer ons vooral een stuk minder behulpzaam maakt.

Bij snikheet weer zijn we minder geneigd om anderen te helpen zonder dat we daarvoor iets willen terugkrijgen. Met die stelling in het achterhoofd, voerden Liuba Belkin en Maryam Kouchaki, professor aan de Lehigh University en assistent-professor aan Northwestern University in Illinois, een driedelige studie uit om te kijken of dit ook klopt of niet.

De twee begonnen met de weergegevens en de data van een Russische kledingketen uit diezelfde periode te bestuderen en vergelijken. Daarbij werd nauwkeurig gekeken of het winkelpersoneel actief op klanten afstapte, suggesties deed en actief luisterde naar de vragen van klanten. Ze vergeleken het gedrag van de winkelbediendes bij normaal en broeierig warm weer. De eerste opvallende conclusie: het winkelpersoneel was maar half zo behulpzaam op erg hete dagen als bij normale temperaturen.

Voor het tweede deel van de studie voerden de onderzoekers een online experiment uit. Ze betaalden twee groepen mensen om online een onderzoek in te vullen. Na afloop vroegen ze hen als extraatje nog een enquête in te vullen, onbetaald dus. De ene groep moest zich voorstellen dat het een erg warme dag was. Amper 34 % van hen was geneigd om de gratis enquête in te vullen. Van wie het onderzoek zogezegd invulde op een normale dag qua weer, was 76 % bereid om de enquête in te vullen.

Als laatste stap van het onderzoek, schakelden de wetenschappers hun studenten in als proefpersonen. In twee verschillende aula's vroegen ze aan de studenten om aan het einde van het lesuur nog een enquête in te vullen voor een 'NGO die zich in buurt inzette voor kinderen en zwakkeren in de samenleving'. In de ene aula was het snikheet, in de andere aangenaam koel door airco. In de hete aula vulde 64 % de enquête in, in de andere maar liefst 95 %.