Deze voor de hand liggende tip maakt je écht gelukkig

Gelukstips hebben wel degelijk effect op ons geluksgevoel, zowel op korte als op lange termijn. Ze doen ons ook dieper nadenken over het leven dat we leiden en wat ons daarin (on)gelukkig maakt. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek over "de maakbaarheid van ons geluk" uitgevoerd door de KU Leuven en Leo Bormans, bekend van de internationale bestseller "Geluk. The World Book of Happiness".

Begin 2014 hebben 7.770 Vlamingen een maand lang meegewerkt aan het geluksonderzoek. Na een half jaar volgde een opvolgingsonderzoek. Bij dit onderzoek vertrok het team van Luyten en "geluksambassadeur" Bormans van de stelling dat persoonlijk geluk voor 50 procent genetisch bepaald is en voor 10 procent afhankelijk is van omstandigheden. De onderzoekers wilden te weten komen hoe de resterende 40 procent mogelijk te sturen valt. Het onderzoek toont aan hoe positieve psychologie interventies, zeg maar gelukstips, de maakbaarheid van het geluk gunstig en met blijvend effect beïnvloeden.

De bijna 8.000 deelnemers werden verdeeld in drie groepen: een deel kreeg dagelijkse gelukstips, een tweede groep kreeg wekelijks uitgebreidere doe-gelukstips en de derde groep was een zogenaamde controlegroep: zij kregen eerst vragenlijsten te verwerken en kregen pas na vier weken tips. Het bleek dat 74 procent van de deelnemers vond dat de gelukstips hun kijk op het leven voor een deel hadden veranderd. Meer dan 83 procent gaf aan dat ze erdoor gingen nadenken over hun leven. "Als we de gelukstips zouden vergelijken met een interventie die het intelligentiequotiënt verhoogt, dan zouden ze het IQ met circa 3 tot 7 punten verhogen", zeg Luyten. "Als de tips een dieet zouden zijn, dan zouden de dieetvolgers 2 tot 6 kilo doen verliezen."

Concreet
Praten over gelukstips is natuurlijk gemakkelijk. Wie liever wat concretere tips wilt toepassen in het dagelijkse leven, kan heel wat inspiratie vinden in onderstaande wijsheden:

'Een vliegtuig stijgt op tegen de wind in, niet met de wind mee.' - Henry Ford, Amerikaans industrieel
= Voel je weerstand wanneer je iets wilt ondernemen? Bekijk die weerstand als een kracht om je plan door te voeren.  

'Ooit geprobeerd. Ooit gefaald. Geen probleem. Probeer opnieuw. Faal opnieuw. Faal beter.' - Samuel Beckett, Iers schrijver
= Trek je les uit het verleden, je kan altijd leren uit je fouten.    

'Winnen doe je niet door anderen voorbij te streven, maar jezelf.' - Roger Staubach, Amerikaans atleet
= Vervang jaloezie door ambitie 

'Je tijd is beperkt. Verspil hem niet door het leven van anderen te leiden. Er is geen enkele reden om niet de weg van je hart te volgen.' - Steve Jobs, Amerikaans computerspecialist
= Ga na hoe je je tijd doorbrengt en zoek uit of je die eigenlijk anders zou willen invullen. 

'Iemand die niet vertrouwt, wordt door niemand vertrouwd.' - Harold MacMillan, Engels staatsman.
= Vertrouwen geven en krijgen maakt mensen gelukkig.

Tips
Naast wijsheden zijn er natuurlijk heel wat tips die je net dat tikkeltje gelukkiger kunnen maken:

- Heb je iemand belangrijk in je leven maar bedank je die hem of haar niet vaak genoeg? Maak daar dan binnenkort tijd voor.

- Zoals je waarschijnlijk al gehoord hebt, heeft geluk te maken met kleine dingen. Probeer daarom wat meer positief in het leven te staan. Elke dag gebeurt er wel iets mooi.

- Burn-out, depressie of vermoeidheid: ze worden allemaal veroorzaakt door onze drukke levensstijl. We nemen dan ook te weinig tijd om op adem te komen. Plan daarom elke dag een rustig moment in van tien minuten om je lichaam en geest even te ontspannen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels