De twee dingen die je nooit mag doen als je wakker wordt in het midden van de nacht

Getty Images
Het enige wat je wil is een lange, deugddoende nachtrust, maar - BAM -, klokslag 3 uur schrik je wéér volledig afgepeigerd wakker. Alsof dat nog niet genoeg is, is het vaak een helse uitdaging om dan de slaap weer te kunnen vatten. Gelukkig weet slaapspecialist Michael Breus raad.

Eerst de absolute don’ts. Volgens dokter Breus moet je vermijden om naar het toilet te gaan, tenzij je écht moet. ‘Alleen al door rechtop te staan verhoog je je hartslag, wat niet bevorderlijk is voor je slaap erna. Je hart mag immers maar aan een bepaald ritme kloppen om je ontspannen genoeg te voelen om in te slapen. Sta je op, dan verstoor je dat ritme waardoor je dus meer moeilijkheden ondervindt om de slaap weer te vatten.’

TIP: Heb je soms last van een verhoogde hartslag? Deze 16 voedingsmiddelen zijn goed voor je hart.

Bij de tweede don’t moet je proberen te vechten tegen je eerste instinct. ‘Kijk niet naar de klok als je wakker schrikt. Dat zet je ertoe aan om uit te rekenen hoeveel uren je nog hebt voor je alarm je slaap ruïneert. Weersta de drang om je smartphone te nemen en probeer je zoveel mogelijk te ontspannen zodat je weer kan indommelen', aldus de slaapspecialist.

TIP: Wil je minder met je smartphone bezig te zijn? Dit is wat wij leerden uit onze digidetox.

Het is een gave, maar dokter Breus benadrukt dat het vooral belangrijk is om je niet op te jagen of geïrriteerd te raken. ‘Probeer je hoofd leeg te maken, want als je panikeert omdat je nog altijd wakker ligt, zal er van slaap niet veel meer in huis komen.'

Lees ook:

Deze 7 dingen helpen je om sneller in slaap te vallen. 

Te weinig geslapen? Zo overleef je de werkdag

15 manieren om je huis gezonder te maken
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Ik doe wat ik wil in mijn eigen huis.

 • Yannik Samoy

  Het licht aan doen is erger vind ik. Daar wordt je pas wakker van.

 • Tina Colpaert

  ik word wakker om naar de wc te gaan blijven liggen is geen optie want dan slaap ik zeker niet meer ook als ik vd dorst wakker word moet ik drinken welke kinkel heeft dat onderzoek weer gedaan????

 • ronny cuypers

  Rustig naar het toilet wandelen, ook al moet je niet dringend. Dan even naar de keuken om wat water te drinken. Bij deze temperaturen mogelijk een kwartiertje op het terras zitten en naar de sterren kijken. Daarna slaap ik weer heerlijk., wat de specialist ook moge beweren.

 • Wim De Voeght

  Inderdaad Liesbeth ! Ik word dan ook alleen maar wakker om te gaan plassen