Exclusief voor abonnees

De man is niet langer de slimste thuis

Amerikaanse studie toont hoe genderstereotypen in driekwart eeuw veranderd zijn

Foto ter illustratie
Getty Images Foto ter illustratie
Een ‘intelligent persoon’? Meer Amerikanen zullen tegenwoordig denken aan een vrouw dan aan een man. Het toont aan hoe stereotypen verschuiven doorheen de tijd. ‘Toch zal het nog decennia duren voor die volledig verdwenen zullen zijn.’

Bijna driekwart eeuw. Zo lang heeft het in de VS geduurd vooraleer burgers er vrouwen net zo competent als mannen zijn gaan vinden. Zo laat een recent artikel in het vakblad American Psychologist zich samenvatten. In dat artikel laat Alice Eagly, een professor in psychologie aan de Northwestern University, zien hoe de opvattingen over mannen en vrouwen doorheen de tijd veranderd zijn.

Eagly voerde een meta-analyse uit op zestien opiniepeilingen bij in totaal 30.000 Amerikanen. Zij gaven in de periode van 1946 tot 2018 aan welke karaktereigenschappen ze eerder bij mannen dan wel bij vrouwen zagen voorkomen. Competentie werd onder meer in kaart gebracht door te peilen naar het ‘intelligent’, ‘creatief’ en ‘georganiseerd’ zijn.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Triene despriet: spijtig genoeg is dat de waarheid.

 • Eva Munet

  Ik hoef niet de slimste te zijn, ik ben wel de knapste van ons twee.

 • Louis Bouduin

  Ik ben dat ook nooit geweest, de slimste is huis. Wel de plezantste. Wat ook al niet altijd als een compliment werd beschouwd, of bedoeld.

 • Triene Despriet

  Nooit geweest, alleen het grootste mond en als ze zich bedreigd voelden, de vrouwen slaag geven. Mannen kunnen niet uit gaan werken en het hele huishouden+kinderen erbij doen.laat staan elke maand maandstonden en hoofdpijn erbij nemen !