De echte reden waarom we zo massaal verslaafd zijn aan onze smartphone

Foto door Priscilla Du Preez via Unsplash
Dat we massaal verslaafd zijn aan onze smartphone is ondertussen geweten. Gemiddeld bekijken we onze gsm 34 keer per dag, jongeren zelfs tot 70 keer. Dat die verslaving ons depressief, angstig, narcistisch, eenzaam en onzeker maakt, weten we ook al een tijdje. Een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology verklaart waarom we er afhankelijk van zijn.

Eén Vlaming op de acht is verslaafd aan zijn of haar smartphone. Dat cijfer komt uit de jaarlijkse Digimeter, die peilt naar het mediagebruik in Vlaanderen. 41 procent van de dertigers kan zelfs geen één dag zonder. En dat is problematisch, want verschillende onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat het mateloos checken van onze gsm’s behoorlijk desastreus kan zijn.

Dopamine

Maar hoe komt het eigenlijk dat we het apparaat steeds moeilijker kunnen wegleggen? Ten eerste worden smartphones in Silicon Valley opzettelijk en openlijk ontworpen om ons er zo verslaafd mogelijk aan te maken. Heel veel apps hebben namelijk geen budget om (veel) te adverteren, dus moeten gebruikers er uit zichzelf wel regelmatig naar terugkeren. Ze zorgen er daarom voor dat de apps dopamine-impulsen in onze hersenen veroorzaken die ons plezier en genot verschaffen.

Denk dus niet dat het toeval is dat gelezen WhatsApp-berichtjes twee blauwe vinkjes krijgen, dat er rood cijfertje bij een app komt te staan als iemand je een bericht stuurt of dat een ronddraaiend wieltje verschijnt als nieuwe inhoudt laadt in een app. Over alles is bijzonder goed nagedacht. Alles om je te doen verlangen naar meer en je nieuwsgierigheid aan te wakkeren.

De meldingen die op je scherm komen, zijn een andere techniek. Ze vragen je aandacht – wie weet is er écht iets belangrijks gebeurd – terwijl er meestal natuurlijk helemaal niets aan de hand is. Alles om je toch maar terug naar de app te lokken. En het werkt nog eens ook.

De échte reden

Volgens een recente studie, gepubliceerd in Frontiers in Psychology, is er nog een andere reden waarom we zo massaal verslaafd zijn aan onze smartphone. Het ligt niet alleen aan het toestel zelf, maar het zou vooral worden aangestuurd door een evolutionaire verslaving om contact te hebben met anderen, om gezien te worden en het gedrag van anderen te bestuderen.

Volgens Samuel Veissière, hoofdauteur van de studie en assistent-professor aan de universiteit van McGill, hebben mensen dat altijd al willen doen, en is onze smartphone daar nu eenmaal de makkelijkste weg voor. “We verlangen naar gemakkelijkheid en zo weinig mogelijk moeite moeten doen. En het vraagt minder energie om een berichtje te sturen dan te praten,” vertelt Veissière aan The Independent.

Dat smartphones ons asociaal zouden maken, ontkent hij stellig. “We proberen constant om ons te verbinden en vergelijken met anderen en zijn nieuwsgierig naar waar mensen rondom ons mee bezig zijn. Dat is geen slecht ding en maakt ons net niét asociaal. We zijn zo verslaafd aan onze gsm’s omdat we hypersociaal zijn.”

12 manieren die écht helpen om af te kicken

6 op de 10 Belgen leggen zich al regels op om het smartphonegebruik in te perken. Maar hoe pak je dat nu aan, zo’n digitale afslankingskuur? Deze 12 manieren helpen echt.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean van Ravestyn

  ik hoef het niet te hebben, 1 x per dag mijn mails nazien en het nieuws te lezen, een gewone telefoon is genoeg. Haha: Dus in de ogen van mijn gezin ben ik totaal associaal bestempeld.

 • Thierry Vansweevelt

  Op mij heeft dit allemaal geen effect. Ik gebruik mijn smartphone best vaak, maar het is dan ook niet zomaar een speeltje, het is mijn wekker, mp3, gps, camera, notitieboekje, tv, chat en sms in 1. Al die toeters en bellen maken mij net horendol en ik ben nog maar een twintiger. Heb nu whatsapp verwijderd omdat het voor te veel misverstanden zorgt.

 • Geert Matthys

  Ze zijn superhandig, je kan alles snel opzoeken en met Kindle kan je boeken lezen, ik drop elke 3 jaar wel 1000 euro aan nieuw topmodel, het zijn effectief mini-pc's de dag van vandaag.

 • jan verstrepen

  Vele mensen hebben dus blijkbaar geen leven.Mijn dagen zijn te kort,verveel me nooit en hoef zo'n onding niet.

 • Franky Vanhoof

  Als enkel licht verslaafde, irriteer ik me het meest aan anderen die denken dat je non-stop op je smartphone zit te kijken... en direct antwoord.