De 5 favoriete apps van de NINA-redactie om Instagramfoto's te bewerken

unsplash
Instagram heeft steeds betere filters en bewerkingsopties, maar durf ook eens over het muurtje te kijken. Wij tippen onze favoriete apps waarmee je smartphonefoto's er meteen stukken beter en professioneler uitzien.

1. Foodie
'Foodie' is een app speciaal gemaakt om je bord er op zijn mooist te laten uitzien. Je kan kiezen uit 26 verschillende filters, speciaal ontwikkeld voor eten. Daarnaast kan je ook een aantal bewerkingen uitvoeren, zoals je foto oplichten of de omgeving errond wazig maken.

Heel handig vinden wij ook dat de app aangeeft wanneer je exact boven je bord hangt, zodat je een perfecte rechte foto kunt maken. Na de nodige bewerkingen kan je de foto erna vliegensvlug op sociale media posten.

Foodie is gratis beschikbaar in zowel de Apple Store als de Google Play Store.

Foodie

2. VSCO
Als het op algemene filters aankomt, vinden wij VSCO veruit de beste en meest uitgebreide app. Je hebt keuze uit talloze verschillende gratis filters en je kan ook nog honderden betalende filters bijkopen als je dat wil. Heel erg gebruiksvriendelijk is de app niet in het begin, maar eens je uitgevogeld hebt hoe het werkt, kan je waarschijnlijk net zoals ons niet meer zonder.

Onze favoriete filters zijn A7, F2, HB1, J6 en X1. Handig is daarnaast ook dat je in VSCO een overzicht krijgt van al je bewerkte foto's. Zo weet je nog voor je ze online post of je laatste foto past in je Instagramfeed.

VSCO is gratis beschikbaar in zowel de Apple Store als de Google Play Store.

VSCO

3. Afterlight
De Afterlight app is dan weer onze favoriete app om foto's te bewerken. Foto's oplichten, kleuren vervagen, het beeld scherper maken of de foto croppen zodat het mooi op Instagram past, het kan allemaal in Afterlight. Omdat de app betalend is, krijg je ook heel wat extra features die je foto's er meteen professioneler doen uitzien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de randen een lichtroze schijn geven of de foto in een cirkel plaatsen.

Ook hier kun je kiezen uit tientallen filters, maar zelf vinden we de keuze in VSCO beter.

Afterlight kost € 0,99 in de Apple Store en € 0,72 in de Google Play Store.

Afterlight

4. Facetune
Vraag jij je ook soms af waarom BV's en celebs zo'n perfecte huid hebben op de foto's die ze posten op Instagram? Welke crème smeren zij? Het geheim zit niet in een potje, maar in een slimme app: Facetune. Een soort photoshop in app-vorm. De app biedt eindeloos veel mogelijkheden om jezelf te retoucheren. Geef jezelf een tandpasta smile, werk een dubbele kin weg, gom je huid rimpel- en puistjesvrij of tover dat slaaptekort weg. 

Daarnaast kan je met Facetune ook voorwerpen op je foto's witter maken (als je bijvoorbeeld 's avonds een foto hebt genomen) en meer details toevoegen. Voor wie vindt dat zijn of haar kapsel er maar dof bijligt op foto bijvoorbeeld.

Facetune kost € 3,99 in de Apple Store en € 2,99 in de Google Play Store.

Facetune

5. Photo Lab
Selfies scoren altijd op Instagram, maar een hele feed vol foto's van jezelf wordt nogal snel saai. Enter de Photo Lab app. In tegenstelling tot de vorige apps in dit lijstje, is deze een stuk minder "serieus" en vooral leuk om mee te spelen. Zo kan je in de app bijvoorbeeld een selfie van jezelf op een dollarbriefje zetten of de ene helft van je hoofd veranderen in het hoofd van een kat.

De - overigens goed bedoelde - "serieuzere" filters in deze app zoals 'old photo book' en 'dark cloud' raden we dan weer niet aan, omdat je zo'n extreem bewerkt effect krijgt dat het bijna pijn doet aan je ogen.

Photo Lab is gratis beschikbaar in zowel de Apple Store als de Google Play Store.

Photo Lab