Daarom worden feest- en verjaardagen minder leuk naarmate we ouder worden

Unsplash
Noem het een gebrek aan feestvreugde, maar ik had gewoon geen zin in Pasen dit jaar. Hoewel pastelkleuren en kilo’s chocolade gewoonlijk wel een lach op mijn gezicht toveren was dat dit jaar anders. Er kon zelfs geen simpele glimlach van af. Enkele maanden geleden was het exact hetzelfde liedje, alleen blies ik toen 23 kaarsjes uit. Maar hoe komt het dat je de feeststemming lijkt te verliezen naarmate je ouder wordt? 

Wanneer mensen ouder worden, kunnen speciale gebeurtenissen met wat meer stress gepaard gaan. De rituelen die komen kijken bij feestdagen horen voor een fijn gevoel te zorgen. En verjaardagen? Iedereen heeft er eentje, en we hebben meestal graag dat er veel aandacht aan die van ons besteed wordt. Maar toch is het tegenwoordig haast te veel gevraagd om een berichtje met ‘gelukkige verjaardag’ in te sturen naar je goede vrienden. 

Maar volgens een expert gaat deze ‘speciale gelegenheid’-vermoeidheid gepaard met een onderliggende angst. “Verjaardagen en feestdagen kunnen moeilijk zijn voor volwassenen door hun betekenis”, legt psycholoog Paulette Sherman uit. “Deze evenementen kunnen gebruikt worden als ‘aanduiding’ voor succes of juist het gebrek eraan.” 

Het probleem ligt volgens Sherman dus niet bij de gebeurtenis. De feestdag is niet veranderd, maar de betekenis die we eraan geven wel. Zo toont een verjaardag opnieuw aan dat een jaar voorbij ging en dat kan zwaar zijn voor iemand die nog niet op het punt staat in zijn of haar carrière waar hij wil. Feestdagen kunnen dan weer zorgen voor paniek op relationeel vlak. Want bij het aansnijden van de kerststronk kan die nieuwsgierige tante niet anders dan vragen “Of je nog niet van ‘t straat bent?”. 

Maar ook om die exacte reden kunnen verjaardagen pijn doen. Want ook al doe je het geweldig op het werk, heb je een prachtige flat en een heleboel hilarische vrienden, een jaartje bij op de teller doet nadenken en vergelijken. Door sociale media kan elke dag erg confronterend aanvoelen. Je weet wat de mensen waarmee je in de middelbare school zat aan het doen zijn; zij kochten een huis, zij kregen kinderen, etc. En ook al ben jij perfect gelukkig met jouw leven, vergelijken doet soms pijn.  

Zit er voor jou geen symbolische betekenis achter? Dan kan er een emotionele een rol spelen. Je moet kijken naar het verschil tussen kinderen en volwassenen, stipt Sherman aan. “Kinderen houden van deze feesten voor het eten, de cadeautjes, de aandacht. Het maakt vaak niet uit wie aanwezig is”, legt ze uit. “Volwassenen vergeten vaak hoe ze dit moeten doen.” 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.