Cannabis werkt (nog) niet bij psychische ziektes

Getty Images/iStockphoto
Wereldwijd zijn er een heleboel mensen die medicinale cannabis gebruiken om een psychiatrische aandoening te behandelen. Maar volgens een nieuwe studie is het niet bewezen dat het ook effectief werkt. Nóg niet. “Er is dringend meer onderzoek nodig.”

Wetenschappers van de Universiteit van Nieuw-Zuid-Wales zijn nagegaan of cannabinoïden - stofjes in cannabis - een impact hebben op de mentale gezondheid. Het gaat om een meta-analyse waarbij alle onderzoeken die zijn uitgevoerd tussen 1980 en 2018 onder de loep werden genomen. Bij elke studie werd er gekeken naar volwassenen die medicinale cannabis gebruiken om depressie, angststoornissen, het syndroom van Gilles de la Tourette, ADHD, PTSS of psychoses te behandelen. 

De resultaten waren tegenstrijdig. “Onze analyse wordt beperkt omdat er nog maar weinig studies zijn uitgevoerd. Bovendien gaat het meestal om kleine onderzoeken”, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift The Lancet

Zo ontdekten ze dat THC - het stofje waar je high van wordt - helpt tegen angstaanvallen en depressieve gedachten, maar alleen bij mensen die ook last hadden van chronische pijn. Dat is een belangrijke nuance. Het kan immers evengoed zijn dat cannabis de pijn verminderde, waardoor mensen zich beter in hun vel voelden. 

Uit één andere studie bleek dat medicinale cannabis psychotische symptomen net verergert. De rest vond geen enkel effect op het mentale welzijn. 

“Voor we een duidelijke conclusie en adviezen kunnen opstellen, is er dringend meer onderzoek nodig. Maar met de studies die nu voorhanden zijn, is er weinig bewijs voor de veronderstelling dat cannabinoïden een positief effect hebben op psychische ziektes”, stelt Louisa Degenhardt van de Universiteit van Nieuw-Zuid-Wales. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Kennis

  Ik heb adhd, heb een vrouw en kind en rook om mijn nerveus gedrag en stres te verminderen, werkt beter dan relatine of kalmerende pillen.

 • De Waen Luc

  Er zijn al meer dan 150 jaar onderzoeken gebeurd, en geen enkel serieus ( un biased) onderzoek vind echte nadelen bij cannabis,,terwijl wel degelijk aangetoond word dat cannabis kankercellen dood, pijn en ontstekingen bestrijd, de mensen vrolijker maakt...en zonder echt verslavend te werken, in tegenstelling tot de "wettelijke" "geneesmiddelen"...zoals fentanyll, dat vorig jaar 35000 mensen doodde in de USA alleen....De farma industrie doet alles om deze plant te verbieden.

 • Johan Van Biesen

  Uit ervaring weet ik dat cannabis een betere pijnkiller is dan morphine, ik ken enkele personen die dat kunnen bevestigen.

 • Ben Strubbe

  Het valt onmogelijk te controleren of jouw verhaalt klopt, Michel Jacobs, het kan evengoed een placebo effect zijn geweest. Als ik naar mijn dochter kijk, dan kan ik alleen maar vaststellen dat cannabis haar leven heeft vernietigd en zij voor altijd getekend zal blijven. Ze heeft er een rotkarakter door gekregen.

 • Michel Jacobs

  Ik heb ooit wegens wegens lange periode stress en werkdagen tot 20h per dag,last gehad van angstaanvallen.Nadat ik tijdens repetities per ongeluk van de gitarist zijn joint een trek nam, was ik er telkens 3-4 dagen van af.Met wat meer rust, sport, één trekje-een subliminale dosis- twee keer per week op de repetities, was ik er binnen de paar maand van verlost.Zeer onprettige ervaring trouwens, angstaanvallen die zonder directe aanleiding uit het niets komen. Tot zover mijn beperkte ervaring.