Botox maakt je depressief ... omdat je niet kan lachen

thinkstock
Vrouwen die Botox laten inspuiten om hun lachrimpeltjes te doen verdwijnen, hebben meer kans om depressief te worden. Dat komt omdat er door de behandeling geen signalen meer naar het brein worden gestuurd als we lachen. Normaal zouden die ervoor moeten zorgen dat we ons gelukkig voelen, zo weet psycholoog dr. Michael Lewis van de Cardiff University.

Botox is een van de populairste schoonheidsbehandelingen, waarbij de spieren in je gezicht tijdelijk 'bevroren' worden. Door regelmatige inspuitingen verdwijnen de rimpels en de lijnen in je gezicht.

Eerder onderzoek van dr. Lewis toonde al aan dat Botoxinspuitingen in het voorhoofd depressieve gevoelens net kunnen verminderen. Omdat de patiënten minder konden fronsen, bleek hun humeur erop vooruit te gaan. Maar dat is niet bij alle behandelingen het geval.

Kraaienpootjes
In het nieuwe onderzoek werden 25 vrouwen bestudeerd die Botox gebruikten voor hun fronslijnen of voor hun kraaienpootjes. Zij moesten vragenlijsten invullen en werden na twee en vier weken ondervraagd over mogelijke syptomen van depressie.

Vrouwen die hun kraaienpootjes lieten behandelen, scoorden ongeveer 12 op de schaal van depressie. Ter vergelijking: vrouwen die hun fronslijnen lieten behandelen haalden gemiddeld 7, bijna 50 procent minder dus.

Indirect
"De uitdrukkingen op ons gezicht beïnvloeden de emoties die we voelen. We lachen omdat we blij zijn, maar lachen maakt ons ook blij", weet dr. Lewis. "Een behandeling met Botox weerhoudt de patiënt ervan om bepaalde expressies te maken." Bij fronslijnen bleek dat dus positief te zijn, maar bij kraaienpootjes helemaal niet.

"De behandeling kan indirect een depressie aanwakkeren", denkt dr. Lewis. Hij vindt dat vrouwen hun lachlijnen dan ook beter hun eigen verhaal laten vertellen. "We moeten genieten van de emoties die ons gezicht uitdrukt en van de lachlijnen. Ze zijn daar om een reden", besloot hij.