Bewezen: vloeken is gezond

THINKSTOCK
Vloeken is een manier om emoties de baas te kunnen en met pijn om te kunnen gaan. Dat ontdekte wetenschapper Richard Stephens van de Universiteit van Keele na jarenlang onderzoek. Zijn interesse in het onderwerp werd gewekt door de geboorte van zijn tweede dochter. Zijn echtgenote sakkerde toen dat het een lieve lust was, Stephens wilde weten waarom.

Verschillende van Stephens' experimenten wezen uit dat vloeken een onschuldige emotionele ontlading is die een persoon zich veerkrachtiger doet voelen, tenminste als het verwensen met mate gebeurt. Tot dat besluit kwamen de Brit en zijn onderzoeksteam na een test met gewelddadige computergames. Voor de sessie konden de spelers gemiddeld zeven vloekwoorden opsommen, erna gemiddeld acht.

"Door het videospel werden de personen agressiever. Ze gebruikten emotioneel taalgebruik en begonnen te vloeken. Personen nemen verwensingen in de mond als ze emotioneel zijn. Die doen ons sterker voelen", aldus Stephens. De wetenschapper ontdekte daarnaast dat hoe meer taboe er rond een vloekwoord hangt, des te groter het effect is.

Vloeken kan ook pijn kan verzachten, zo bleek na een studie met twee groepen proefpersonen die een glas gevuld met ijs moesten vasthouden. Terwijl de ene groep mocht vloeken, moest de andere zwijgen. Uit de test werd duidelijk dat de personen die mochten vloeken het glas langer konden vasthouden dan de mensen die niet mochten spreken, oftewel dat foeteren pijnstillend werkt.

Occassioneel vloeken kan dus geen kwaad, stellen Stephens en zijn onderzoeksteam, integendeel.

De bevindingen werden afgelopen week uit de doeken gedaan op een conferentie in Groot-Brittannië. Of men in Rusland op de hoogte is van de studie is onbekend. Wel zeker is daar sinds vorige week een nieuwe wet van kracht is die vloeken verbiedt in boeken, films en toneelstukken. Russen die de regel schenden, riskeren een geldboete.