Ben jij een perfectionist? Zo leer je ermee leven

‘Ik ben een perfectionist’, dixit quasi iedereen die ooit gesolliciteerd heeft. Want wat kan er nu slecht zijn aan het altijd beter willen doen? Toch ligt precies daar het probleem met perfectionisme. Het is nooit goed genoeg – nooit. Hoe kan je je daarvan bevrijden? Tips van twee coaches.

“Er is niets mis met het streven naar perfectie”, benadrukt Marcel Hendrickx, perfectionismecoach en auteur van het boek ‘Zeg me dat ik oké ben’. “Maar er is een groot verschil tussen de dingen perfect willen doen – wat prima is – en continu het gevoel hebben dat het niet goed genoeg is. Het eerste is een keuze. Het ondersteunt ons en geeft energie. Het tweede is een innerlijke drang en slokt die energie net op. Perfectionisme is dus niet zomaar het nastreven van perfectie. In plaats van ons verder te brengen in het leven, belemmert het ons. In plaats van te motiveren, verlamt het ons. Want ‘het zal waarschijnlijk toch niet goed genoeg zijn’.”

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eida Lam

    Dat is absoluut waar! Perfectionisme is een belemmering.

  • Karla Desmet

    ik hoor dat dikwijls rondom mij zeggen. ik heb de indruk dat er velen dénken dat ze perfectionist zijn. ik kan zeggen dat ik het wel ben, maar dat ik me daar niet zo goed bij voel, eigenlijk. ik heb inderdaad meermaals het gevoel dat het net niet goed genoeg is. verschrikkelijk irritant gevoel. aan de andere kant: ik ben dan wel fier als mijn werk bestempeld wordt als zeer goed. of als ik testen afleg die dan ook zeer goed zijn.