Ben jij een boekenwurm? Dan is de kans groot dat je 'Tsundoku' hebt

thinkstock
Kan jij uren ronddwalen in een boekenwinkel, en sleur je op vakantie steevast meer boeken dan ondergoed mee? Dan bestaat de kans dat jij last hebt van 'Tsundoku'. En je bent niet alleen.

'Tsundoku' is het Japanse woord voor het steeds kopen van boeken zonder dat je ze allemaal gelezen krijgt. De term, die klinkt als 'tsoen-doh-koe', is een samentrekking van 'tsunde' (het opstapelen van dingen) en 'dokusho' (lezen). Hoe fijn al die boeken mogen zijn, al die ongelezen exemplaren bezorgen ons alleen maar stress. Met deze tips breng je echter in een mum van tijd weer orde in die stapel:

Schep orde in de chaos

Liggen jouw gelezen en ongelezen boeken allemaal door elkaar? Het mag misschien handig lijken om al je boeken op dezelfde plek te bewaren, niets is minder waar. Bewaar die ongelezen boeken op een aparte stapel in plaats van in de boekenkast. Zo springen ze niet alleen meer in het oog, waardoor je sneller al eens een boek in je handtas stopt voor onderweg, het voelt ook erg productief wanneer je weer eens een boek uit de ongelezen stapel in de boekenkast kan zetten.

Misschien is het ook geen slecht idee om te gaan selecteren. Zitten er boeken tussen die je - als je heel eerlijk bent - waarschijnlijk toch nooit gaat lezen? Wees dan onverbiddelijk en breng ze naar een nieuwe liefhebbende thuis of naar de dichtstbijzijnde tweedehandswinkel. Boeken die je wellicht toch nooit zal lezen, nemen alleen maar kostbare ruimte in. Ook bij de boeken die je al gelezen hebt kan je een selectie maken. Natuurlijk begrijpen we het dat je die volledige Harry Potter-verzameling graag in de kast laat staan, maar boeken zonder sentimentele waarde en die je waarschijnlijk toch nooit een tweede keer vastneemt, kunnen net zo goed naar de boekenkast van iemand anders verhuizen.

Niets moet, alles mag

Lezen moet leuk zijn én blijven. Hoe goed het ook is voor je sociale status als je kan zeggen dat je 'Oorlog en vrede' of 'Het verdriet van België' hebt gelezen, als het te veel als een verplichting voelt, is het dat echt niet waard. Het leven is al veel te kort om alles te lezen wat je zou willen, verspil die kostbare leestijd dus niet aan boeken die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt.

Let wel op: soms duurt het even vooraleer je in een verhaal komt. Geef een boek daarom altijd eerst het voordeel van de twijfel. Een goede richtlijn is bijvoorbeeld 100 bladzijden. Vind je er na de eerste 100 pagina's nog steeds niets aan? Dan is het tijd voor een ander boek. Zijn er bepaalde boeken die al lang op de ongelezen-stapel liggen maar waar je toch nooit naar grijpt? Dan is het misschien leuk om er een spelletje van te maken. Schrijf de naam van iedere titel op een briefje, en doe die allemaal samen in een pot. Wanneer je een boek uit hebt, trek je een nieuw briefje. Wedden dat je in geen tijd door de hele stapel bent?