Believers (en non-believers) over het effect van volle maan: “Je bent nu geneigd om weg te lopen van je gevoelens. Ga de confrontatie aan”

Deze ochtend om half acht was het volle maan.
Unsplash Deze ochtend om half acht was het volle maan.
Slecht geslapen? Rare dromen? Al dagen aan het huilen? Het zou zomaar kunnen dat de volle maan er voor iets tussen zit. Veel mensen kijken naar de maan om hun eigen vreemde gedrag (of dat van een ander) te verklaren: ‘Volle maan, zeker?’ Wat heeft dit fenomeen volgens astrologen voor je in petto en kloppen deze beweringen ook echt?

Om 7u22 deze ochtend stond ze op haar volst: de maan. Het is de derde en laatste keer deze zomer dat de tegenpool van de zon zich in haar volledigheid laat zien. Volgens astrologen brengt ze heel wat heftige gevoelens met zich mee. “Deze volle maan staat in het sterrenbeeld Vissen. De zon, die nu recht tegenover de maan staat, zit in Maagd”, zegt astrologe Nina Keijzer. “Dat zorgt voor tegenstrijdige energieën. Vissen is een gevoelig dierenriemteken. Zacht, dromerig en intuïtief. Maagd is dan weer aardser en staat graag met beide voetjes op de grond.” 

Vissen versus Maagd

Die twee in combinatie zouden nogal wat onrust opwekken in je gemoed. “Normaal gezien draait de volle maan om loslaten. Je laat gaan wat je niet meer voedt”, zegt Keijzer.  “Maar tijdens deze maan zou het kunnen dat het omgekeerde waar is. Je wilt juist niets loslaten en reageert emotioneler dan anders op situaties. Vissen vermijden graag conflicten, dus misschien ben je deze maand sneller geneigd bent om weg te lopen van je eigen gevoelens. Dat is niet zo’n goed idee. Ga de confrontatie aan met wat je voelt. Deze volle maan vraagt je om naar je intuïtie te luisteren.”

Lunatic

“De invloed van de volle maan zou twee dagen ervoor en twee dagen erna te voelen zijn. De algemene effecten? Slecht slapen, rare dromen, vermoeidheid, hoofdpijn en emotionelere reacties. Vrouwen kunnen ook hun maandstonden vroeger krijgen", vertelt de astrologe. “Maar de effecten verschillen van persoon tot persoon. Je zal sommige manen als heviger ervaren dan andere. Dat heeft dan weer te maken met de stand van de planeten op je geboortedag.”

Twee voor de prijs van één

Volgende maand kan je je zelfs verwachten aan niet één, maar twee volle manen. Eentje op 1 oktober, in het dierenriemteken Ram, en eentje op 31 oktober in Stier. “De maan in Ram brengt vooral een vurige energie met zich mee, terwijl die in Stier juist voor zelfliefde staat. Het begin van de maand oktober zal dus vurig en actiegericht zijn, terwijl we de maand afsluiten met tijd voor onszelf en verwennerij”, zegt Keijzer. 

Wetenschappelijk bewezen?

Helaas zijn er geen wetenschappelijke onderbouwingen voor astrologische claims. “De maan heeft ons altijd gefascineerd, maar er zijn geen bewijzen voor horoscopen en het effect van de maan op je gemoedstoestand”, zegt Johan Vanbeselaer van Volkssterrenwacht AstroLab. Hoewel hij ontmoedigend nieuws brengt, laat de expert toch een opening: “Kijk naar de wetenschap van honderd jaar geleden. Die was heel anders in vergelijking met wat we nu weten. Misschien komen er ooit nog onderzoeken die de waarheid achter astrologie bewijzen.” 

Maanreligie

Katrin Swartenbroux, co-auteur van het boek ‘Lunatic, een gids naar de maan en terug’ houdt het in het midden en biedt zo een tussenoplossing aan: “Astrologie is een vorm van zingeving”, zegt ze. “Kruiden branden bij nieuwe maan zal er misschien niet écht voor zorgen dat je dingen uit het verleden kan loslaten en klaar bent voor een nieuwe start, maar het feit dat je op dat moment even bewust bezig bent met jezelf en je intenties is wel een stapje in de goede richting. Voor heel wat mensen is het daarom ook niet per se belangrijk dat astrologie waar en wetenschappelijk bewezen is, ze willen vooral dat het nuttig is en hen een leidraad geeft. Een beetje zoals religie dus.” 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Hom

  De moderne mensen zijn de connectie met de natuurelementen verloren, nochtans ze zijn er nog steeds als je je ervoor openstelt. Waarom hielden de boeren vroeger rekening met de maanstand als ze gewassen moesten zaaien? De mens denkt alles te weten !

 • Bart Van Ransbeeck

  voor mij ist empirisch bewezen dat het effekt heeft , heb het ervaren in t cafe t damberd , iedereen wist dat en ook in de gevangenissen is dat fenomeen gekend 'uit ervaring' empirie en dat is exacte wetenschap wat in de ervaringsrealiteit gebeurt, hadden de busjesmannen op exacte labo dialectische wetenschap moeten wachten om curare uit te vinden dan bestonden ze niet meer!! er is meer dan trial and error : ' de AHA erlebnis , de meta kennis uit de coginitif semantic fields ' vh universum ,

 • Chris Ysebaert

  Heel waarschijnlijk zijn mensen die geloven dat volle maan invloed op ons heeft dezelfde mensen die ook in homeopathie geloven.

 • annelies dilien

  Ik slaap telkens rond volle maan 3 nachten echt niks. Alsof ik energie teveel heb. En ik ben niet de enige.

 • Eric Grosemans

  Klopt niets van. De maan staat in het sterrenbeeld waterman, en de zon in de leeuw. Astrologen hebben totaal geen notie van de sterrenhemel.