België in top 3 landen waar plastische chirurgie het meest voorkomt

thinkstock
Wie aan plastische chirurgie denkt, haalt zich waarschijnlijk meteen opgespoten lippen à la Kylie Jenner of een lichaam met de proporties van Barbie al flanerend op Venice Beach in LA voor de geest. Maar ook in eigen land zijn esthetische ingrepen al lang niet uitzonderlijk meer. Berekend op het aantal inwoners, worden er in België zelfs meer ingrepen uitgevoerd dan in de Verenigde Staten.  Dat blijkt uit de Global Aesthetic Survey van de Internationale Vereniging van Esthetische Plastische Chirurgen (ISAPS).

Maar liefst 17 op de 1.000 inwoners in ons land heeft minstens één keer een plastisch chirurgische ingreep ondergaan. Daarmee staat België op de derde plaats in de lijst van landen waar de meeste ingrepen worden uitgevoerd berekend op het aantal inwoners. In de VS worden ter vergelijking "maar" 13 ingrepen op 1.000 inwoners uitgevoerd. Ook Zuid-Korea, Taiwan, Libanon en Italië staan in de top. Met Zuid-Korea als absolute winnaar met een score van 20 ingrepen op 1.000 inwoners.

Zuid-Korea
De populariteit van plastische chirurgie in Zuid-Korea is volgens de enquête te danken aan K-Pop, een muziekgenre en subcultuur die momenteel hoge toppen scheert in het land. De Koreaanse popsterren zijn blijkbaar niet vies van een filler en prikje hier en daar. De bekende groep Six Bomb bracht vorig jaar zelfs een liedje uit waarin ze plastische chirurgie promoten en loven. De K-Pop-groepen hebben vooral bij tieners een voorbeeldfunctie, waardoor er in Zuid-Korea blijkbaar zelfs een heuse plastische hype ontstaan is.

Colombia en Brazilië
Opvallend is dat ook in Colombia en Brazilië 12 van de 1.000 inwoners al een esthetische ingreep heeft laten uitvoeren. Een hoog cijfer aangezien miljoenen mensen in beide landen onder de armoedegrens leven. De stijgende populariteit van plastische chirurgie in Zuid-Amerika, heeft volgens de enquête alvast één groot nadeel: er gaan steeds meer chirurgen aan de slag zonder de juiste ervaring en diploma's waardoor de risico's enorm toenemen.

In totaal is de plastische industrie ondertussen al zo'n 1,8 miljard euro waard en verwacht wordt dat dat aantal tegen 2019 oploopt tot 24 miljard euro. De billenlift wint wereldwijd het meest aan populariteit. Op een jaar tijd steeg het aantal ingrepen met maar liefst 22 procent. Volgens de enquête heeft het internet er verder voor gezorgd dat het schoonheidsideaal geglobaliseerd is. Een mix van Europese en Aziatische trekken met Zuid-Amerikaans lichaam is nu hét ideaal geworden wereldwijd.