Belg is content en daar heeft hij reden toe

De Belg geeft zijn leven een 7,4 gemiddeld.
thinkstock De Belg geeft zijn leven een 7,4 gemiddeld.
De Belg, hij is zo malcontent nog niet. Op een schaal van 1 tot 10 geven we onszelf voor ­'algemene tevredenheid met het leven' een 7,4. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarvoor het ­Federaal Planbureau 67 indicatoren in beeld bracht.

De armoede stijgt, we hebben stress op het werk en nooit waren er zoveel depressies. Maar vraag de Belg hoe hij over het algemeen in het leven staat, en hij zal daar positief op ­antwoorden. Ook al hebben we dus wel wat ­dingen aan ons hoofd, dat zet ons niet nood­zakelijk aan het doemdenken.  

67 factoren
Niet alle 67 factoren die een invloed hebben op hoe we ons voelen, wegen even hard door. Ons ­inkomen bijvoorbeeld blijkt op ons ­algemeen welzijn maar een relatieve impact te hebben. Veel belangrijker is onze gezins­samenstelling: ­alleenstaanden bijvoorbeeld ­voelen zich vaak minder gelukkig dan mensen die getrouwd zijn en kinderen hebben. Wat ons ook omhoog doet schieten op de welzijnsschaal: eigenaar zijn van een huis.

Wat maakt ons gelukkig? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!