Exclusief voor abonnees

Bart Schols is verslaafd aan zijn smartphone: wat voor type gebruiker ben jij?

Getty Images
‘De afspraak’-presentator Bart Schols gaf eerder deze week toe verslaafd te zijn aan zijn smartphone. Dat is trouwens het geval bij heel wat Belgen. Meer zelfs: de telefoon lijkt wel het centrum van ons universum geworden te zijn. Ontdek wat voor gebruiker jij bent en welk digidieet op jouw lijf geschreven is. 

“Ik ben verslaafd,” geeft presentator Bart Schols grif toe.”Elk bericht, elke melding is een endorfineshotje. Het is waanzinnig hoe subtiel dat allemaal verloopt. Zelfs als je het weet, is het een sluipend gif. Ik gebruik mijn telefoon als wekker, bijvoorbeeld. Als ’s ochtends het alarm aanslaat, ben je een seconde later al aan het tokkelen en lig je al meteen een halfuur berichtjes te lezen. Gewoon opstaan, de krant lezen, ontbijten, dat loopt weleens vertraging op. Niet kunnen weerstaan aan de pings: verschrikkelijk. Twintig meldingen op Twitter. En die allemaal willen lezen. Moeten lezen. Dat is de terreur van sociale media.”

Dat klinkt voor velen gegarandeerd herkenbaar. Één op de drie vlamingen heeft minstens een uur per dag qualitytime met zijn smartphone, veertien procent gebruikt het toestel zelfs minstens vijf uur per dag, zo blijkt uit cijfers van kenniscentrum imec en de Universiteit Gent. Dat afkicken van onze telefoon een van de populairste goede voornemens is, zal niemand verbazen. Intussen is het jaar meer dan halfweg, maar de smartphone is nog niet van onze zijde geweken, ondanks de schat aan tips die er te vinden zijn. 

Het probleem? De ene smartphonegebruiker is de andere niet. “Er bestaat geen wondermiddel dat voor iedereen en voor elke omstandigheid werkt”, stellen ze bij de Universiteit Gent. Ontdek hier in welke categorie jij valt, en vooral: welke tips voor jou wél werken.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pol van de velde

  Een smartphone, wat is dat? Heb een Nokia van 19 euro en als ze me willen bellen (sms lees ik niet) kan dat (als ik hem niet vergeet mee te nemen natuurlijk).

 • kamiel fremault

  Ik heb een gsm voor senioren. geen smartgedoe en meestal verlies ik hem dan nog ook of is hij afgeladen. Ik kan werken met Excel, Word, Access en powerpoint, maar een smartphone is aan mij niet besteed.

 • Vera Bres

  Ik heb ook een smartphone ,met een herlaad kaartje ...om gebeld te kunnen worden , een sms je en soms bel ik ook eens , verder meestal gebruikt voor foto's ...voor de rest doe ik er niets mee .Als je ergens komt , terrasje,bistro ,wachtzaal dokter etc....de meeste mensen zitten op de smartphone bezig ....ik snap het niet,maar het zal wel aan mij liggen zeker.

 • Carlos Simonis

  Gebruik het hoofdzakelijk als fotocamera op vakantie's. Bel zelden of nooit, kom op een jaar nog niet eens op 15 belminuten, of ik moet gebeld worden.Vaak vergeet ik mijn gsm mee te nemen naar huis als ik van het werk naar huis ga. Soms ligt het een hele weekend op het werk. Zo'n "belangrijk" persoon ben ik niet dat ik dat "ding" constant bij me moet hebben. De meeste berichten gaan nergens over.

 • Hilde Peeters

  Hadden ze die dingen maar nooit uitgevonden dan kwamen de mensen nog op straat en kende je de mensen inde straat nog en waren minder mensen eenzaam.