Afgelopen weekend gewerkt? Dan heb je meer kans om depressief te worden

Shutterstock
In vergelijking met andere landen werken er relatief weinig mensen in het weekend in België. Toch zijn er verschillende sectoren zoals retail, horeca en de sociale sector waarin weekendwerk verplicht is en dat is blijkbaar niet gezond. Volgens een nieuw onderzoek van UCL en Queen Mary University of London zijn mensen die op zaterdag en zondag moeten werken namelijk gevoeliger voor depressies.

Voor de studie werden de gegevens van 11.215 werkende mannen en 12.188 vrouwen uit het Verenigd Koninkrijk tussen 2010 en 2012 bestudeerd. Bijna de helft van de vrouwen werkte in die periode minder dan 35 uur per week terwijl het merendeel van de mannen net meer werkte. Ongeveer de helft van de vrouwen werkte tenminste een paar keer in het weekend, bij de mannen lag dat aandeel rond de twee derde.

Vrouwen die ook in het weekend moesten werken, hadden volgens de gegevens 4,6% keer vaker te kampen met depressieve gevoelens. Bij mannen is dat 3,6%, al moeten bij hen veelal de werkomstandigheden ook negatief bevonden worden voor ze depressief worden. Zowel mannen en vrouwen die regelmatig in het weekend moesten werken, voelden zich vaker waardeloos en incapabel.

Hoofdonderzoeker Gill Weston: “De resultaten van deze studie tonen niet alleen aan dat onregelmatige werkuren gelinkt zijn aan depressieve symptomen, het verschil hierin tussen vrouwen en mannen wordt ook voor het eerst duidelijk.” Zelf linkt hij de gevoeligheid van vrouwen voor weekendwerk aan het huishouden. “Vrouwen nemen vaak een groter deel van de huishoudelijke taken op zich dan mannen, wat voor extra werkuren, meer tijdsdruk en te veel verantwoordelijkheden zorgt.”

Weston wijst er ook op dat weekendwerkers vaker tewerkgesteld zijn in lager betaalde sectoren, waarin sowieso al meer depressies voorkomen. Ook moesten de werknemers zelf hun depressieve symptomen aangeven, waardoor de gegevens natuurlijk enigszins gekleurd zijn.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.