7 op de 10 Vlamingen kunnen stress (bijna) niet meer de baas: doe zelf de test

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Zeven op de tien Vlamingen geven aan dat hun mentale veerkracht op of bijna op is. Vorige maand deed een steekproef van 570 Vlamingen op initiatief van Partena Ziekenfonds een test met twaalf vragen om te peilen hoe het gesteld is met hun mentale veerkracht.

Uit de resultaten blijkt dat liefst 55 procent met de gevarenzone flirt en 13 procent zich in de gevarenzone bevindt voor burn-out en oververmoeidheid, meldt Partena Ziekenfonds. De top 5 van zaken waar we stress van krijgen zijn het werk, gevolgd door het verkeer, geld, gezondheid en sociale verplichtingen.

Doe zelf de test

Via de website www.schijfruimtevol.be kan iedereen de door psychologen ontwikkelde test doen.

De respondenten geven aan dat ze wekelijks (23 procent) of zelfs dagelijks (12 procent) de stress niet de baas kunnen, bij vrouwen loopt dat op tot 42 procent. De 30- tot 49-jarigen ervaren significant meer stress door het werk dan andere leeftijdsgroepen.

Hoe ouder men wordt, hoe beter men de stress de baas kan. Al ervaart die groep dan heel wat meer stress door het verkeer dan andere leeftijdsgroepen. De druk voor sociale verplichtingen voelen vooral de 18- tot 39-jarigen.

Over hun gezondheid hebben mannen significant meer stress dan vrouwen. Stress over gezondheid stijgt met de leeftijd. Geld brengt bij iedereen stress met zich mee, zonder betekenisvolle verschillen.

Vier alarmsignalen

Partena Ziekenfonds wil met de bewustwordingsactie het taboe rond mentale spanningen doorbreken.

Vier alarmsignalen mogen best niet genegeerd worden: verandering in gedrag (concentratieproblemen, wakker liggen van je kopzorgen), verandering in emoties (stemmingswisselingen, sneller boos of geïrriteerd zijn), je terugtrekken (geen zin om mensen te zien, tegen dingen opzien) en zeggen dat het niet goed gaat of non-verbale signalen die in tegenstelling staan tot “het gaat wel”-gedrag.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • BART VEREYCKEN

  Ik ben zelf een ervaringsdeskundige. CAW, Deurwaarders, Schuldbemiddeling, Fysisch kapot, Mentaal een wrak, OCMW, advokaten, zelfdodingsgedachten, chronische depressie, faillissement, ik heb het allemaal gezien en meegemaakt, gedurende jaren.

 • Karel van Velzeke

  belastingen en sociale bijdragen verlagen en het grootste probleem is al opgelost ........

 • Tanja-Kristof De Saeger-De Coensel

  @hellemans: u mag gerust mijn job even overnemen...heeft u nu nog geen slapeloze nachten, je zal ze dan 's nachts hebben... want dan heeft u tijd om na te denken

 • Stefaan Van de Velde

  Chris Hellemans, hou je mond als je niet weet waar je het over hebt. Mijn vrouw is al vijf maanden ziek met een burn-out, en dat is zeker geen verzonnen verschijnsel. Ze kan ‘s morgens nauwelijks opstaan, en heeft zo weinig energie dat de minste stress haar uitgeput maakt.

 • piet devlieger

  Zowel mijn echtgenote en ik hebben de test gedaan en kregen als bericht 'uw harde schijf is bijna vol'. Wij zijn dus blijkbaar zeer gestresseerde mensen terwijl ik bijna niemand ken die minder gestresseerd is dan wij (zeggen wij beiden). Een absolute fluttest dus. Wie zijn eigenlijk die psychologen die die test ontwikkeld hebben ? Diploma gekregen bij een zakje chips of zo ?