Ga naar de mobiele website
^ Top

1 vrouw op 5 houdt trauma aan bevalling over

Thinkstock
20 procent van de vrouwen in Vlaanderen met kinderen vond haar bevalling een traumatische ervaring, dat blijkt uit een onderzoek bij het Expertisecentrum Psychisch Welzijn. Experts menen echter dat een geboorte helemaal geen negatief gebeuren hoeft te zijn en geven tips hoe een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te vermijden.

Vlak na de bevalling houdt ongeveer een kwart van de kersverse moeders een trauma over, zes weken later kampt nog steeds een op de vijf mama's met PTSS. Vooral Islamitische vrouwen kampen met een trauma na een bevalling, dat is ook het geval bij mama's met een lager inkomen of bij dames met een verleden van mentale aandoeningen. Ook een keizersnede kan erg traumatisch zijn.

Goede voorbereiding
Stress en angst kunnen de zwangerschap langer doen duren en de ervaring onnodig traumatischer maken. Toch is het niet nodig dat je angstig bent voor een bevalling. Een vrouwenlichaam is namelijk gemaakt om kinderen op de wereld te zetten. Een gebrek aan kennis van de anatomie van een vrouwenlichaam kan echter een vrouw stress bezorgen, wat de pijn tijdens de geboorte kan verergeren. Door je echter goed voor te bereiden kun je echter deze angsten en stress succesvol aanpakken. Haal bij zoveel mogelijk experts informatie en volg lessen om je klaar te stomen voor de bevalling. Stel alle vragen die in je opkomen voor meer zelfvertrouwen.

Veroordelingen
Veel vrouwen denken na over een epidurale verdoving, maar vrezen dat ze veroordeeld gaan worden voor hun keuzes om te bevallen met of zonder pijnstillers. Die druk van buitenaf kan de stress en ook de traumatische ervaring vergroten. Onthou dat enkel jij je lichaam kan inschatten. De enige die dus kan oordelen over een mogelijke verdoving ben jij zelf.

Kalmerende technieken
Probeer jezelf te kalmeren en onder controle te houden met ontspanningsoefeningen voor de ademhaling en spieren, ook meditatie kan helpen je geest en lichaam tot rust te brengen.  Als je op voorhand duidelijk weet wat gebeurt tijdens de geboorte, kun je beter omgaan met je emoties. Laat je ook niet beïnvloeden door de traumatische ervaringen van vriendinnen, want dit kan nodeloos je angst vergroten. Pijn tijdens de bevalling is onvermijdelijk en heeft ook een doel: je baby ter wereld brengen. Leer dit te herkennen en hoe ermee om te gaan, zo kan je zelfzekerder aan de bevalling beginnen.

Meer over


Meld een bug