"Tattoos zijn voor mensen uit alle lagen een middel om uit te drukken dat ze bijzonder zijn"

Nederlandse professor schrijft vuistdik boek Optocht der tattoos

thinkstock
De kleinste tattoos lijken de meeste spijt op te leveren, soms al op dezelfde dag. Over grotere tattoos, zoals een sleeve (een bijna geheel versierde arm), is meestal lang nagedacht en overlegd met de tattoo-artiest. Daardoor krijgen mensen minder vaak spijt van zo'n grote versiering. Dat schrijft de Nederlandse hoogleraar op rust Henri Beunders in het boek Optocht der tattoos, dat donderdag wordt gepresenteerd in Rotterdam en 288 pagina's telt. De wereldvermaarde tattoo-kunstenaar Henk Schiffmacher zal hierbij aanwezig zijn.

Beunders grasduinde in resultaten van diverse Engelse, Amerikaanse en Nederlandse onderzoeken en maakte op basis daarvan een lijstje van argumenten voor spijt. Het minste spijt krijgen mensen van tattoos die op familieleden slaan. Berouw hebben ze vooral van de tatoeages die zijn gezet in een vlaag van verliefdheid, rebellie of impulsiviteit. Verder raken dragers er nogal op eens uitgekeken. Ook kunnen ze in de weg gaan zitten: de naam van een ex-geliefde is een bekend voorbeeld. "Florian Silbereisen (de Duitse zanger die het Duitstalige trio Klubbb3 vormt met onze Christoff en de Nederander Jan Smit, red.) zit nu met zangeres Helène Fischer op zijn arm, terwijl het allang uit is tussen hen."

Andere aanleidingen voor spijt zijn bijvoorbeeld dat een nieuwe geliefde helemaal niet van tatoeages houdt, dat zo'n afbeelding niet past bij een gewenste functie of dat ze uit zichzelf lelijk wordt. Het kan ook zijn dat de hele onderneming gewoon meteen al een mislukking was, bijvoorbeeld door een spelfout. Tattoos raken ook weleens uit de mode, "zoals het aarsgewei" (een T-vormige versiering boven de bilspleet) en bepaalde Chinese karakters.
Spijt omdat een tattoo wellicht niet goed is voor de gezondheid, komt ook voor, maar veel minder, zegt Beunders. Hij bepleit meer onderzoek hiernaar: "Want wat zit er allemaal in die inkt?!”

Beunders constateert verder dat de tattoo nu in alle lagen van de bevolking voorkomt. Vroeger was het volgens hem iets voor bepaalde koninklijke figuren (“(wijlen)prins Bernhard was denk ik zo ongeveer de laatste") en aan de andere kant juist voor mensen als "hoeren, pooiers en piraten". Maar de burgerij wilde met die laatste groepen niet geassocieerd worden." Nu echter, onder meer door de tattoos bij diverse bekende figuren, is het 
voor mensen in alle lagen "een middel om uit te drukken dat ze een individu zijn, om te zeggen: ik ben bijzonder".

Hoewel het taboe verdwenen is, signaleert Beunders andere problemen: "De Maori's bijvoorbeeld vonden het eerst leuk dat hun symbolen werden overgenomen, maar nu zeggen ze: ze zijn van ons."
Beunders was onder meer hoogleraar Maatschappij, Media en Cultuur.

Lees ook: We moeten tatoeages bij voetballers absoluut verbieden”, zegt Duitse professor

Optocht der tattoos, uitgeverij De Geus. 288 pagina's. Prijs: 20,99 euro.
De Geus Optocht der tattoos, uitgeverij De Geus. 288 pagina's. Prijs: 20,99 euro.
De Nederlandse hoogleraar op rust Henri Beunders.
Ton Hendriks De Nederlandse hoogleraar op rust Henri Beunders.20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wesley Van Winghem

  Ik ben al meer dan 10 jaar tattoo-artiest en heb onze sector enorm zien evolueren, ons beroep is een ambacht en ontzettend moeilijk om aan te leren. Ikzelf sta bijna vol, omdat ik het mooi vind, heb er nog geen seconde spijt van gehad. Wel begrijp ik niet waarom we anno 2020 nog steeds zoveel commentaar krijgen, dit, terwijl ik al advocaten, dokters, psychologen,...op mijn stoel heb gehad. Het is van alle lagen van de bevolking geworden. Wij geven ook geen commentaar op mensen zonder tattoos.

 • Freddy De Vos

  Het kan mooi zijn, maar het is een duur grapje!

 • Nick Lersberghe

  @Erwin Vandriessche Als je vindt da een menselijk lichaam perfecte schoonheid voorstelt, dan ben je waarschijnlijk 1 van de weinigen die dat vinden. Velen zetten er 1 omdat ze het mooi vinden of omdat het een betekenis heeft. Wat anderen ervan denken, maakt voor velen niet uit.

 • raf peeters

  Er zijn heus wel andere manieren om je gebrek aan zelf vertrouwen en het willen stoer doen op te lossen,waarom laten velen uiteindelijk tattoes zetten ,omdat ze dan menen dat ze struis en indrukwekkend overkomen

 • Christine Laevers

  Geef mij maar de tattoos bij authentieke leefgemeenschappen. Daar hebben ze tenminste heel veel betekenissen. Bij de westerse mensen vind ik het een kicherig gedoe.