"Mijn zwangerschap heeft ervoor gezorgd dat ik extra gemotiveerd was om zelfstandige te worden"

Lynn Jespers.
Lynn Jespers/thinkstock Lynn Jespers.
Zelfstandige worden in België is duur en de combinatie met een gezin en een sociaal leven is lastig. En hoewel het een vreselijk stereotype is, beslissen vooral vrouwen daardoor om het niet te doen (de verhouding is nog steeds maar 60-40). Toch zijn er jonge vrouwen die wél een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met zo'n straffe madam die de sprong aandurfde. Vandaag vertelt psychologe en therapeute Lynn Jespers (30) haar verhaal.

Vier maanden geleden besloot Lynn om haar job als consultant op te zeggen om zelfstandige psychologe en therapeute te worden. Vlak na haar beslissing ontdekte ze samen met haar man dat hun zwangerschapswens was uitgekomen. "Ik heb er een week langer over moeten nadenken, want ik kon natuurlijk plots niet alleen meer aan mezelf denken. Maar eigenlijk heeft mijn zwangerschap ervoor gezorgd dat ik net extra gemotiveerd was in mijn beslissing. Ik wist zeker dat ik geen moeder wou worden die haar kindje 's ochtends om 7u afzet aan de crèche en er pas om 19u 's avonds terugstaat. Als zelfstandige werk je veel uren en op rare momenten, zo ontvang ik bijvoorbeeld cliënten op maandagavond en zondagvoormiddag. Voor die momenten heb je natuurlijk ook je partner of andere opvangmogelijkheden nodig. Maar je kunt uiteindelijk wel zelf je dag indelen, waardoor je makkelijker tijd kunt investeren in een gezinsleven. Die flexibiliteit heeft mij altijd aangesproken, zeker naar het moederschap toe."

"Ik heb eerst psychologie gestudeerd en startte na mijn afstuderen als consultant. Na vier jaar begon ik in die job een zekere voldoening te missen, ik wilde toch meer bijdragen aan het welzijn van anderen en startte daarom een opleiding psychotherapie om me daar nog beter in te onderleggen. Een jaar na het starten van die opleiding werkte ik nog 80 procent als consultant in combinatie met het werken in bijberoep als psycholoog in een groepspraktijk. Uiteindelijk hakte ik de knoop door en startte ik voltijds als zelfstandige. Dat was geen overhaaste beslissing, maar ik moet toegeven dat ik lang heb nagedacht omdat ik wist dat ik veel voordelen zoals mijn auto, gsm, verzekeringen, zwangerschapsverlof, etc moest afgeven. Gelukkig had ik mij er goed op voorbereid. Ik had een concreet plan van aanpakken en had ook al een tijdje gespaard om de kosten die ik moest maken te kunnen betalen. Zo hebben we thuis bijvoorbeeld wel wat verbouwingen gedaan om een praktijkruimte te voorzien en ook de opleiding psychotherapie is een hele investering. Mijn ouders hebben mijn hogere studies betaald en daar ben ik ze nog altijd heel dankbaar voor. Zonder hen had ik dit niet kunnen doen."

Het belang van het internet
Hoewel Lynn nog maar sinds mei volledig zelfstandig als psychologe en therapeute werkt, lopen de zaken eigenlijk nu al heel goed. En dat terwijl er toch redelijk wat concurrentie op de markt is. "Ik ben zelf nog maar 30 jaar, dus ik besef maar al te goed hoe belangrijk het internet is geworden voor onze generatie. Ik heb er daarom extra op toegekeken dat mijn website heel toegankelijk en modern is, met zichtbare links naar mijn sociale media pagina's. Mensen zoeken alles via het internet, dus ook een psycholoog. Ik vind het daarom belangrijk om online ook mee te zijn. Ik ben ook niet de typische "mevrouw de psycholoog", de expert met een notitieboek en pen in de hand. Ik ben eerder iemand die er is om je te helpen als je iets wil veranderen in je leven."

De praktijk van Lynn.
Lynn Jespers De praktijk van Lynn.

Rijk worden
Een sessie bij een psycholoog kost gemiddeld € 50 voor een uur en dat bedrag kan nog oplopen. Daar moet je wel rijk van worden, toch? "Ik verdien nu ongeveer evenveel als toen ik consultant was, maar ik heb natuurlijk wel meer eigen kosten". Dat is zeker niet slecht hé, maar je moet nog andere dingen erbij doen als je er rijk van wil worden. Gelukkig is dat helemaal niet mijn bedoeling. Ik doe dit echt voor de voldoening die ik eruit haal. Want mensen kunnen helpen, dat blijft je toch echt telkens een goed gevoel geven. Ik besef wel dat de prijs van een consultatie mensen tegen kan houden om hulp te zoeken. Maar je bent natuurlijk ook wel een uur intensief met iemand bezig en daarna ook nog met administratie. Voor een massage van een uur betaal je uiteindelijk ook evenveel of zelfs meer."

"Het laatste anderhalf jaar was echt heel druk, dus ik mag blij zijn dat ik een man, een (schoon)familie en enkele vriendinnen heb die mij vergeven dat ik weinig tijd heb. Mijn examens van het tweede jaar psychotherapie zijn net afgrond, dus normaal gezien wordt nu wel iets rustiger. Maar het is -  zoals iedereen zegt - echt puzzelen en goed plannen. En dat zal er niet beter op worden met een kindje erbij in oktober (lacht). Je leert er wel heel goed door om alleen nog energie te steken in de mensen waar je energie van terug krijgt. Je vriendenkring wordt er misschien kleiner door, maar wel een stuk waardevoller."

Toekomstplannen
"Ik zou zelf graag online nog actiever worden om de drempel te verlagen om naar de psycholoog te gaan. Ik denk concreet aan een online programma dat niet te duur is, dat je in een paar stappen kunt doorlopen, waarna je nog altijd kunt beslissen of je meer persoonlijke begeleiding wenst. Graag zou ik beginnen met één rond hoogsensitiviteit omdat ik dat zelf ook ben en daar ook veel cliënten in begeleid."

Succestip voor andere starters
"Het is heel belangrijk dat je er goed over nadenkt en de voor- en nadelen afweegt voor jezelf, want iedereen zijn situatie is natuurlijk anders. Als psycholoog moet je ook iemand zijn die goed alleen kan zijn. Je hebt natuurlijk wel je cliënten en je kan rekenen op inter- en supervisie, maar tijdens je sessies werk je toch altijd alleen. Een plan van aanpak hebben is ook belangrijk en daarnaast is het natuurlijk essentieel om naamsbekendheid te krijgen. En daar is het internet een hele handige tool voor, maar mond-aan-mond-reclame blijft ook continu voor nieuwe aanmeldingen zorgen."

Meer info: www.psyly.me en www.centrumoost.be.

nina.be