“Jonge vrouwen kunnen een burn-out voorkomen door wat egoïstischer te zijn”

Thinkstock
U weet het ondertussen wel, steeds meer mensen zitten thuis met een burn-out en dan hebben we het niet alleen over vijftigplussers. 18 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 25 en 35 heeft last van burn-outklachten en ook in ons land is het vooral die leeftijdscategorie die er last van heeft. Volgens psycholoog Wouter Vrooland is de oplossing dat vrouwen wat egoïstischer worden.

Jonge vrouwen tussen de 25 en 35 ervaren de meeste druk en dat uit zich in het feit dat 18 procent van hen regelmatig last heeft van burn-outklachten. Ze voelen zich zwaar uitgeput en leeg na een werkdag en zijn steeds vaker emotioneel uitgeput. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau TNO.

Volgens psycholoog Wouter Vrooland komt dat omdat vrouwen op die leeftijd naast hun werk ook bezig zijn met hun gezin. “Zelfs als ze nog geen gezin hebben, gaat er al veel aandacht en energie naartoe,” aldus Vrooland aan RTL. Hij verklaart de onrustwekkende cijfers ook doordat de werkdruk in de sociale sector en het onderwijs heel hoog ligt, en dat in die sectoren veel vrouwen werken.

Minder aan anderen denken

Hij oppert dan ook dat vrouwen een tikje egoïstischer moeten worden en wat meer aan zichzelf en minder aan anderen moeten denken. “Wees je bewust van je eigen verwachtingspatronen, als je zowel een carrière als kind wil, moet je de zorg goed regelen. Al helpt een geëmancipeerde man hier ook veel bij. Richt je ook op bepaalde doelen, dan sport je een keer niet of mis je die verjaardag maar. Aangezien je op je werk voornamelijk wordt beoordeeld op je prestaties, is het belangrijk om je daar wat meer op te richten. Laat het sfeer maken en kaartjes sturen naar zieke collega’s eens aan anderen over,” aldus Vrooland.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hugo Van Haevre

  De dag dat ze er een appje voor uit vinden opgelost zeker, wij hadden vroeger al die technische snufjes niet, maar leerden incasseren en dat kunnen ze nu niet meer, en heel mijn leven min. 60 u gewerkt per week

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Wat meer hun vrij, eigen vrouwelijk "zichzelf" zijn en wat minder plegen wat Freud destijds "der Penisneid" betitelde, zou doorgeschoten "altruisme" kunnen kanaliseren.

 • Bart Cornelis

  10 jaar geledeb bestond het woord burn-out amper. Nu zonder burn-out hoor je er niet meer bij omdat het een hype is. Ik heb 10 jaar 60 uur per week gewerkt als bakker ik woon alleen en moet ook men huishoudelijke taken doen maar opgebrand heb ik me nooit gevoeld. Volgens mij is er veel van dit burn-out gedoe allemaal overdreven.

 • Erik Desloover

  nagel op de kop , meer eens aan zichzelf denken

 • patrick roels

  Dat zijn ze al nee zich terug vrouwelijker laten zijn in plaats van teveel man willen zijn dan gaan ze zich zelf beter leren kennen en ook gemakkelijker voor anderen