Ga naar de mobiele website
^ Top

"Je weet het niet van mij hé": daarom vertellen we geheimen door

thinkstock
Geheimen zijn er om net niet door te vertellen en toch doen we het bijna allemaal wel. "Er zijn geen concrete cijfers, maar je kunt er vanuit gaan dat je geheim doorverteld wordt," vertelt psycholoog Andreas Wismeijer aan RTL. Hoe komt het in godsnaam dat we zo slecht zijn in geheimen bewaren?

Je zult het waarschijnlijk wel herkennen. Je beste vriendin is zwanger maar wil het nieuws nog niet aan de grote klok hangen. Toch vertelt ze het aan jou in vertrouwen. Natuurlijk zijn er mensen die wél zwijgen, maar de kans is groter dat je het nieuwtje toch aan minstens één iemand verder vertelt. Die het natuurlijk niet van jou weet en zelf ook opgedragen wordt om erover zwijgen. Wat eveneens niet lukt. Raar als je erover nadenkt, want zo moeilijk kan het toch niet zijn om een geheim voor jezelf te houden?

"Geheimen vertellen maakt de band tussen twee personen sterker. Het is een teken van vertrouwen. Als iemand met iets zit dat geheim moet blijven maar jij het als enige mag weten, voel je je vereerd. Dat schept een band. Het heeft ook te maken met je eigen status verhogen. Als ik iets weet dat jij niet weet, dan trek je al snel de aandacht van de ander," legt psycholoog Andreas Wismeijer uit aan RTL.

Roddelen om band te verstevigen
Helaas versterkt ook roddelen de band tussen mensen. "Geheimen doorvertellen is een soort van sociaal sneermiddel, ten koste van iemand anders wel". Volgens de psycholoog worden dan ook bijna alle geheimen doorverteld. Soms met andere namen of met minder details, "maar je kunt er vanuit gaan dat je geheim niet veilig is".
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • soum kasie

    Als iemand je iets in vertrouwen vertelt dan betekent het ook dat die persoon je vertrouwt. Met andere woorden kan de "roddelaar" het geen moer schelen als hij geheimen in het rond bazuint

  • Renzo De Hond

    Mannen kunnen geheimen veel beter bewaren dan vrouwen.

Meld een bug