“Ik ga heel eerlijk zijn” en 5 andere zinnen die mensen vaak fout opnemen

Priscilla Du Preez for Unsplash
Soms zeggen we zo van die dingen die niet in goede aarde vallen, ook al bedoelen we het niet slecht. Met deze 6 zinnetjes let je beter even op. 

“Vaak zeggen mensen dingen die irritant of zelfs kwetsend zijn zonder dat zo te bedoelen”, zegt Joshua Klapow, klinisch psycholoog. We willen allemaal liefst zo veel mogelijk positieve interacties hebben en vaak is daar gewoon wat reflectie voor nodig. “Je moet focussen op wat je zegt en genoeg durf hebben om je open en kwetsbaar op te stellen voor de reactie van iemand anders”, stelt Klapow. 

Lijkt het erop dat iets wat je zei niet goed opgenomen werd? Dan kan het een goed idee zijn om even na te denken over hoe je je de volgende keer beter uitdrukt. Dit zijn de meest voorkomende zinnen waar mensen over vallen. 

1. “Ik ga heel eerlijk zijn” 

Je mag dan wel goede bedoeling hebben, dit komt vaak gewoon heel gemeen over. “Als je denkt dat iets kwetsend over gaat komen, dan kan het een goed idee zijn om te vragen of iemand klaar is om het te horen”, meent  Klapow. 

Hij raadt aan om het als een vraag te stellen in plaats van een opmerking te maken. Als je iemand de kans geeft nee te zeggen, heb je minder kans om de relatie te schaden. 

2. “Sorry maar..." 

Door jezelf onmiddellijk te excuseren, komt iets meteen minder oprecht over en maak je jezelf klaar voor een discussie. “Je stelt jezelf defensief op”, stipt Klapow aan.

3. “Er is geen reden om boos te zijn” 

Je doet misschien je uiterste best om iemand te kalmeren, je spelt hen eigenlijk ook de les en dat is vervelend. 

4. “Je moet even kalmeren”

Klapow beschrijft deze woorden als ‘gevechtswoorden’. In plaats van een situatie te bekoelen, vererger je ze alleen maar en maak je de persoon waarmee je praat alleen maar bozer. 

5. “Ik vind het erg voor jou”

In plaats van empathisch over te komen, komt dit vaak over als een belediging. “Je twijfelt precies aan hun kracht, eerbaarheid en waardigheid”, vertelt Klapow. Mensen willen meestal niet dat je medelijden met hen hebt. 

6. “Ik ben wie ik ben”

Mensen zeggen dit meestal wanneer ze hun waarden en normen willen benadrukken. Maar Klapow wijst erop dat deze zin vaak de waarde juist wegneemt. Wanneer je iemand vertelt over je principes, dan komt dat vaak over alsof je niet openstaat voor verandering en steeds voet bij stuk zal houden. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Catherine MISTIAEN

    Mooi en juist artikel: op uw woorden letten moet je aanleren met vallen en opstaan. Is broodnodig in elk beroep. En is véél moeilijker dan je denkt ...

  • DAVID VAN LAER

    Ik ben wie ik ben dat is nu een zin die je altijd mag uitspreken. Het omvat je gehele persoonlijkheid je mag nooit verloochenen wie je bent en waar je voor staat, als een ander daar een probleem mee heeft is dat zijn of haar probleem. Zolang je s'morgens in de spiegel kan kijken zonder schuldgevoel voor iets dan ben je goed bezig. Anders gaat het toch aan je vreten, uiteindelijk moet je met je zelf kunnen leven en wie dat niet begrijpt is iemand die je tijd niet waard is.

  • hugo craenen

    Zeg nooit sorry, tenzij jij echt degene bent die op één of andere manier in de fout is gegaan. Wij Belgen zeggen veel te vaak en voor vanalles en nog wat sorry..