Exclusief voor abonnees

“Het perfecte leven? Sorry, mijn sigaretten en pintjes op café maken mij gelukkig”

Marian Donner.
Pieter-Jan Vanstockstraeten Marian Donner.
Stap een boekenzaak binnen en je struikelt over de zelfhulpgidsen. Sporten, gezond eten, veel water drinken, ’s avonds mediteren: het zou hét recept voor een succesvol leven zijn. “Onzin, al die boeken praten ons een schuldgevoel aan”, fulmineert Marian Donner (45). “Aanvaard gewoon dat het leven soms kut is.”

Met een sigaret in de mond oproepen om meer biertjes te drinken en te doen waarin je zin hebt: zo prijkt Marian Donner op de auteursfoto van haar ‘Zelfverwoestingsboek’. Het mag duidelijk zijn: de Nederlandse, die in een niet zo ver verleden een goede baan had binnen de Partij van de Arbeid, is de betutteling en het aanmatigende toontje van de ‘zelfhulpindustrie’ meer dan moe. Ze ziet de vele boeken die je het perfecte uitgebalanceerde leven voorspiegelen en je leren je plek te vinden in onze prestatiemaatschappij het liefst in rook opgaan. “Geef toe, vandaag is alles erop gericht om ‘ons aan te passen”, zegt Marian. “We moeten onszelf optimaliseren en hard werken om toch maar mee te draaien in het systeem. Wie dat niet kan, is een loser. Lukt het jou ’s ochtends niet om voor je werk een rondje te gaan joggen of een gezonde lunchsalade klaar te maken, dan krijg je al een schuldgevoel. Of van die avonden waarop jij liever lui voor de tv hangt, maar je verplicht voelt nog wat te gaan zweten in de sportschool.”

Dat perfecte plaatje wil jij nu doorprikken met jouw ‘Zelfverwoestingsboek’.

“Ja en de timing, zo net aan het begin van de zomer, is geen toeval. Want de vakantie is bij velen de énige periode van het jaar om nog eens tijd te maken om te lezen of stil te staan bij het leven. Ben je écht gelukkig in je job? Of doe je ze omdat je een lening moet afbetalen? Ik heb vroeger het uitgestippelde pad gevolgd: ik haalde mooie punten op school, ging studeren, kon aan de slag bij de PvdA. Kortom, ik had het gemaakt.”

Of zo léék het toch.

Voilà. Toen ik in de politiek zat, ontdekte ik dat ik niet thuishoorde bij die partij. Ik heb m’n ontslag gegeven en ben in een populaire nachtclub gaan werken, achter de bar. Veel ex-collega’s kwamen daar over de vloer, die dachten dat ik aan lagerwal was geraakt. Want wie gaat er nu in een bar werken? Tenzij ik natuurlijk in m’n vrije tijd aan een succesvol boek -bezig was, dan was het wél verantwoord.

Je hebt 28% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick morel

  Inderdaad,nu zijn er veel met een gezond lichaam maar ziek in de kop, zie langdurig zieken en burn outs. Al die opgestoken vingertjes, regeltjes en wetten maken de mensen ziek. Na het rookverbod komt er een alcoholverbod en straks een verbod om plezier te maken. Werken en betalen ga je voor de rest van je leven.

 • krista notelaars

  Alle dagen pintjes pakken en roken zal vroeg of laat zijn tol eisen, waarom moeten mensen altijd een benevelde geest hebben om zich gelukkig te voelen, dit kan ook met een nuchtere geest nog beter zelfs.

 • Luc Snykers

  Ik heb geen drank en sigaretten nodig om gelukkig te zijn .Probeer maar eens 14 dagen zonder sigaretten en alcohol je zal versteld staan van het goede gevoel .Gewoon doen !!!!

 • Jan Depoortere

  Inderdaad, probeer zo weinig mogelijk als slaaf te leven. Beter een paar jaartjes minder leven dan lang leven en jezelf alles te moeten ontzeggen.

 • denis vermesen

  enfin, 'n vrouw met ballen aan der lijf,zou wel eens pinten willen mee gaan pakken want ge hoort tegenwoordig niets anders dan da gezeik van ge moogt dit niet en dat niet, 't is daarom da er tegenwoordig zoveel verzuurde en onverdraagzame mensen rondlopen