“Game of Thrones” spoiler gelezen? Dit is waarom dat je zo boos maakt

De laatste aflevering van “Game of Thrones” werd gisteren uitgebracht, en het internet staat momenteel boordevol spoilers. Wie net als ik al één en ander te weten kwam voor het bekijken van de aflevering, weet dat dat gepaard kan gaan met een gevoel van boosheid en teleurstelling.

Waarom worden we zo boos als we per ongeluk een spoiler tegenkomen op het internet of als iemand ons al dan niet bewust een belangrijke verhaallijn verklapt? Volgens professor psychologie Thalia Goldstein hebben we dat te danken aan ons brein, dat de lijn tussen wat echt en fictief is soms vervaagt. Zo houden we praktisch allemaal van verhalen over helden, omdat we in het echte leven ook veel waarde hechten aan heroïsche daden. Op neurologisch niveau verstaat ons brein bijgevolg dus wel dat ‘Game of Thrones’ een fictief verhaal is, maar het primitieve deel van onze hersenen probeert ons ervan te overtuigen dat het echt is.

De reden waarom we zo boos worden wanneer we een spoiler te horen of te zien krijgen, ligt aan het feit dat op dat moment onze illusie dat iets echt is doorprikt wordt. Het is een wetenschappelijk bewezen feit dat het verrassingselement de neiging heeft om een bepaalde ervaring naar een hoger niveau te verheffen en euforischer te maken. Wanneer je niet weet wat er gaat gebeuren neemt je verbeeldingskracht de bovenhand, en vult die de lege plekken in van de bestemming waar je naartoe wil. Zo kan je jezelf perfect wijsmaken dat het verhaal de happy ending heeft die jij voor ogen had…. tot iemand die droom doorprikt natuurlijk.

Eens je weet wat het einde van een verhaal is, vermindert je opwinding erover enigszins. De weg naar de ontknoping mag dan nog wel leuk zijn, je verliest wel een element van spanning. Wanneer je spoilers leest, en bijgevolg belangrijke plotpunten te weten komt, gebeurt er iets in je brein dat ervoor zorgt dat je het verhaal sneller wil laten gaan, om zo vlug mogelijk bij de dingen die je te weten kwam te komen.

Bekijk ook: kijkers sabelen ‘Game of Thrones’-finale neer
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christophe Braem

  Er komt toch iets goed uit dit seizoen. De memes!!!

 • Tessa Vandermout

  Dat zo een fantastische serie zo in mineur kan eindigen...waar zit het verstand van de schrijvers ?

 • Elke Claes

  Kijk, ik ben fan, maar ik ben blij dat de serie eindelijk afgelopen is - de aandacht die er aan werd besteed in kranten is gewoon buiten proportie geweest. Uiteindelijk is het maar een tv show.

 • Peter Janssens

  Moest mijn vrouwke geen fan zijn had ik deze serie zelfs nooit gekeken. Uiteindelijk wel content dat ik ze gezien heb.