#freethenipple: IJslandse vrouwen massaal met de borsten bloot op Twitter

Instagram
Twitter werd gisteren overspoeld door foto's van blote borsten, nadat een IJslandse studente 26 maart uitriep tot 'bevrijd de tepel'-dag.

IJsland is momenteel in de ban van de 'free the nipple'-campagne, na een tweet die uitgestuurd werd door een jonge feministische studente. De 17-jarige Adda Smaradottir postte een foto van haar tepel op Twitter, met de hashtag #FreeTheNipple, maar zag zichzelf genoodzaakt die enkele minuten later alweer te verwijderen nadat ze een gemene opmerking kreeg van een man.

En toen escaleerde de hele zaak. Adda plaatste haar foto opnieuw op het sociale netwerk, en werd daarin gesteund door honderden andere IJslandse vrouwen, die ook hun blote borsten met het internet deelden.

Adda Þ. Smáradóttir on Twitter

"Ik wil hiermee vooral aantonen dat borsten ook voor vrouwen gewoon maar een lichaamsdeel zijn", aldus Adda. "Mannen hebben ook borsten en tepels, en als zij die tonen kijkt niemand daar vreemd van op. Ik wil gewoon dat vrouwen datzelfde recht krijgen. Als een vrouw geen beha wil dragen, of in een transparant topje waarin haar tepels zichtbaar zijn de straat op wil, dan moet dat gewoon kunnen. Net zoals vrouwen die zich wel comfortabel voelen in een beha die ook gewoon moeten blijven dragen."

Rakel Sigurðardóttir on Twitter
Björk Brynjars on Twitter
þurrkunta on Twitter
Helena Margrét on Twitter
MaríNubjalla on Twitter