"Bij hoogsensitiviteit denken mensen aan overgevoeligheid, oftewel: janken om alles"

Foto ter illustratie.
Shutterstock Foto ter illustratie.
Was er vroeger in je klas niemand hoogsensitief, nu lijkt het soms alsof iederéén gevoelig is voor prikkels. Een modeterm? "Je kunt het verschil gewoon zien op een hersenscan."

Gevoelig voor prikkels, snel geëmotioneerd, het langdurig nadenken over informatie. Het zijn allemaal zaken die ­Gerarda van der Veen (49) herkent bij haar hoogsensitieve dochter. Nu is ze twintig, maar Van der Veen merkte al hoe haar dochter als kleuter diepgaand schoolsituaties beleefde.

"Dan kwam ze thuis van school en moesten we echt even doorspreken wat ze allemaal had gezien: een kindje in de kring dat verdrietig keek, iemand die nieuwe schoenen had, een ander die een grapje had gemaakt dat ze niet begreep. 

Je hebt 11% van dit artikel gelezen
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Chris Devlaeminck

  Sommigen hier vinden dat ik niet weet waarover ik praat. Waarschijnlijk omdat ze veronderstellen dat ik er niet voor heb gestudeerd. Wel, dat hoef ik niet. De tijd en het leven hebben me zelfkennis, mensenkennis en levenswijsheid gegeven. Dit is iets die blijkbaar niet meer in is. Ik heb ook mijn hersenkronkels waar ik soms eens last van heb. Ik heb mezelf leren beheersen en controleren. Zonder stempel op mijn kop, zonder psycholoog. Zou dat niet de eerste betrachting moeten zijn?

 • Mario Tersago

  Chris, het is een 'logische' trend. De fysieke ziektes blijven bestaan maar in aantal minderen (zelfs uitsterven) waardoor er enkel mentale aandoeningen over zullen blijven en ontstaan. Hoe meer mensen, prikkels, stress, ... hoe meer van dergelijke kwalen benoemd worden. Zoals hieronder wel aangegeven, zodra het een naam krijgt, zullen er hypochonders en huichelaars deze opportuniteit grijpen en die profiteurs moeten eruit.

 • Steven Vanherck

  Lieve Chris, wil je heel hulpbehoevend België de mutualiteiten en gegevens doorspelen waarin duidelijk vermeld staat dat psychotherapie ook maar voor 1/10.000 wordt gespekt door oa. jezelf? (gezien je leeftijd, toch al opmerkelijke bijdrage aan onze omnium zorgverzekeringen voor échte en pseudovariaties)

 • Bart De keuster

  He chris voor je zoiets zegt , je trekt bijna niets terug van de ziekenkas voor psycholoog en wees blij dat je er niet mee te maken hebt , zoals jij praat bestaat rugpijn of tandpijn dan ook niet ,

 • Desir?e Carton

  Chris en Gustaaf, hoogsensitiviteit is geen nonsens. Ik ben zelf hoogsensitief, toen ik het ontdekte vielen gewoon alle puzzelstukjes in elkaar. Je weet waarom je heftiger reageert op prikkels, waarom je eerst al je opties bekijkt alvorens een beslissing te nemen. En toen ik ermee leerde leven, kwam er geen psycholoog meer aan te pas. Akkoord dat er bij kinderen grondige tests kunnen gedaan worden alvorens een label te geven, maar hoogsensitiviteit is zeker niet gewoon uit de lucht gegrepen.