"Als we niet ingrijpen, komt er een tsunami van burn-outs op ons af"

De Generatie Z (8 tot 23-jarigen) zal vatbaarder zijn voor burn-outs op het werk, waarschuwen experts.
Thinkstock De Generatie Z (8 tot 23-jarigen) zal vatbaarder zijn voor burn-outs op het werk, waarschuwen experts.
Jongeren die binnenkort op de arbeidsmarkt komen, zullen nog veel vatbaarder zijn voor burn-outs. "Als we niet ingrijpen, komt er een tsunami van burn-outs op ons af."

Dat millennials (24- tot 38-jarigen) vaak last hebben van burn-out en depressie, is ondertussen bekend. Maar de generatie die na hen komt, Generatie Z (8- tot 23-jarigen), is er zo mogelijk nog erger aan toe. Dat blijkt uit een nieuwe studie van trendbureau Trendwolves, die zopas is voorgesteld.

"Als die groep de arbeidsmarkt opstroomt, dreigen er grote problemen", stelt Willemijn van Dommelen van vzw ’t Hart voor Iedereen, een organisatie die mensen met psychosociale problemen ondersteunt en die de studie over Generatie Z bestelde. 

Van Dommelen: “De aandacht ging tot nu toe vooral naar de millennials, die zichzelf hoge verwachtingen opleggen en zo vatbaar zijn voor stress en burn-out. 

 Maar nu zien we de jongste slachtoffers van overmatige stress over het hoofd. We moeten de focus verschuiven, anders komt er een tsunami aan burn-outs op ons af. En dan kunnen we spreken over de generatie 'burning boomers'."

'Nu zien we de jongste slachtoffers van overmatige stress over het hoofd. We moeten de focus verschuiven, anders komt er een tsunami aan burn-outs op ons af'

Willemijn van Dommelen, vzw 't Hart voor iedereen

Je hebt 28% van dit artikel gelezen
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marnik Van Moorleghem

  Burn out,een nieuwe naam die komt door de weelde.Vroeger werkten de mensen hard, hadden geen tijd voor depressie of burn out.Doe zo verder met deze nieuwigheden en er komen meer mensen bij,met liever lui dan moe !

 • Marco Maerten

  Raf,ik ben eens met wat u zegt wat uitgaven betreft,prioriteiten stellen en niet teveel overbodige uitgaven,maar verder blijft vooral afbetalen van woning vele malen duurder in verhouding van loon tegenover 50 jaar geleden,dus mijn stelling klopt wel degelijk. Ik ken veel 30-gers die niet op reis gaan,geen rommel kopen en toch nauwelijks rondkomen ondanks een voltijds werk met 2 inkomens.

 • Lydia Appelmans

  In de jaren 60 waren we met véél minder content. Nu willen ze àlles en liefst meteen

 • Vanessa Verbruggen

  Wat een reacties allemaal . Allemaal zelf nog niet voor de poort van of een burn out meegemaakt. Hopelijk blijft het zo voor jullie, want je wordt nooit meer de oude.

 • Jurgen Aerts

  Patrick Tielemans ,wat heeft dat er nu mee te maken , een burn out en milieuverontreiniging ?