Links: Jana uit 'Blind Getrouwd' heeft een prachtig figuur en toch voelt ze zich dik. Iets waar veel vrouwen met 'body dysmorphia' ook mee worstelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Jana uit 'Blind Getrouwd' heeft een prachtig figuur en toch voelt ze zich dik. Iets waar veel vrouwen met 'body dysmorphia' ook mee worstelen. © VTM / Pexels

Platte buik en toch ontevreden: hoe herken je ‘body dysmorphia’? “Treft vrouwen én mannen even veel”

“Ik geniet 70 procent. De andere 30 procent is afzien.” Jana uit ‘Blind Getrouwd’ voelt zich dik naast slanke mensen, vertelt ze in een nieuw interview. Veel vrouwen sturen haar dat ze óók zo denken: in hun hoofd zijn ze molliger dan in het echt. Klinkt als ‘body dysmorphia’, een aandoening die bijna 1 op de 100 mensen treft, waarbij waanbeelden over je ‘lelijke’ lichaam je teisteren en onzeker maken. Een psychiater legt uit wat je kan doen. “Het maakt ook seksueel contact moeilijker.”

 1. Inbox van Jana uit ‘Blind getrouwd’ ontploft na platte buik-uitspraken: “Er zijn zelfs vrouwen die het op pauze zetten”
  Play
  Showbits

  Inbox van Jana uit ‘Blind getrouwd’ ontploft na platte buik-uitspraken: “Er zijn zelfs vrouwen die het op pauze zetten”

  Hebben ze ‘het’ nu gedaan of niet, Jana en Christiaan? Om op die vraag een antwoord te krijgen, kijken de fans van ‘Blind getrouwd’ reikhalzend uit naar de aflevering van vanavond. Hoog tijd dus voor Jarne om al eens af te spreken met Jana. Niet alleen om het te hebben over de volgende logische stap in haar huwelijk met Christiaan, maar ook over haar onzekerheid en over het gênante duwtje in de rug dat het koppel kreeg van expert Wim Slabbinck. Of ze zijn advies hebben opgevolgd, verklapt ze al in een nieuwe Showbits.
 2. Caroline en Auriane doen het radicaal anders: van een slagersfamilie naar veggie. “Voelde als coming-out”

  Caroline en Auriane doen het radicaal anders: van een slagersfa­mi­lie naar veggie. “Voelde als co­ming-out”

  Soms valt de appel wél ver van de boom. Caroline Vercauteren (34) is getrouwd met de zoon van een charcuteriebedrijf. Auriane Borremans (29) komt uit een slagersfamilie pur sang. Beide dames maakten een niet zo evidente switch. Auriane breekt de familietraditie, werd vegetariër én startte haar eigen bedrijf rond plantaardige voeding. Ook Caroline stampt een plantaardig initiatief uit de (pot)grond. “Ik ben lang op zoek geweest naar de ideale grondstof om vlees te vervangen. We kwamen uit bij de oesterzwam. Het wordt ‘de biefstuk van de groenten’ genoemd.”
 3. Dating Dictionary: dit zijn 13 woorden die je moet kennen als je start met online daten

  Dating Dictionary: dit zijn 13 woorden die je moet kennen als je start met online daten

  Deepliking, gatsbying of benching? Alsof het nog niet moeilijk genoeg is om jezelf open te stellen op verschillende datingapps, moet je ook nog eens op de hoogte zijn van een hele resem aan afkortingen, trends en termen. Ben je nieuw op de datingmarkt? Dan kan al dat jargon erg technisch en ontmoedigend klinken. Geen zorgen, met de onderstaande 13 woorden brengen we je vocabulaire weer helemaal up-to-date.