Planten pesten stopt hun groei

Pexels
Ben je dol op planten, maar slaag je er zelfs in om je cactus te laten verkommeren? Dan moet je misschien eens proberen om lieve woordjes te fluisteren naar je verlept stuk groen. Want volgens een test van Ikea wordt de groei van een plant bepaald door wat je allemaal verkondigt.

Pesten is schadelijk, zoveel is duidelijk. Maar blijkbaar geldt dat ook voor planten. Ikea heeft enkele opnames gemaakt van studenten die luidop comlimenten of beledigingen prevelen. Vervolgens pakte de meubelgigant twee planten. De ene kreeg dertig dagen lang aan de lopende band de beledigingen te horen, de andere de complimenten. Opvallend: het Zweedse bedrijf beweert dat de twee planten exact evenveel zonlicht en water kregen.

Na een maand was er een duidelijk verschil merkbaar. De zogezegde positieve plant zag er piekfijn in orde uit, terwijl de bladeren van de andere er bijzonder verlept bijhingen.

Eerlijk gezegd hebben we hierbij onze twijfels. Wat wil dit zeggen? Heeft Ikea misschien vals gespeeld en de ene plant beter verzorgd? Of... kunnen planten ons verstaan? En ervaren ze emoties? Wat voor monsters zijn wij dan dat we groenten eten?!

Je merkt: we zijn niet echt 100 procent overtuigd door de resultaten. Toch beweren veel tuiniers dat lieve woordjes planten kunnen helpen groeien. Het Amerikaanse wetenschappelijke programma MythBusters heeft zelfs een volledige aflevering gewijd aan het fenomeen. Ze merkten op dat planten waar tegen gepraat wordt beter groeien dan planten die omringd worden door stilte. Of het uitmaakt wat je zegt, konden ze niet bewijzen.

Hoe het ook zij: de studie van Ikea heeft een duidelijke boodschap. Geef je ouders, broer, zus, vriend(in), buur of collega’s wat vaker een gemeend complimentje, want het zal hen sowieso deugd doen. En pesten? Zoals we al zeiden: dat is overduidelijk schadelijk. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thierry Vansweevelt

  Komt door het timbre... is al eeuwen geleden bewezen dat planten beter groeien bij klassieke muziek dan bij rock.

 • Roeland Vancutsem

  De CO2 van de je adem helpt planten groeien.

 • Geert Vaelen

  Dan ga ik in het vervolg vloeken tegen de sterren op tegen al dat onkruid hier, dan verwelkt dat wel volgens dit bericht.

 • Johan Ongena

  Ik pest die winde en dat zevenblad in de tuin al jaren, maar het trekt er hem niets van aan. Het is dus des duivels en moet dus met herbicides verdelgt worden! Maar dan komen we in aanvaring met groen!

 • Fred Debroek

  Planten waar mensen tegen praten zouden beter groeien door de co2 die de plant opneemt van je adem. Dit heb ik ooit gelezen, waar of niet, beslis maar zelf.