Links: Evelien. Rechts: Elisabeth met haar gezin.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Evelien. Rechts: Elisabeth met haar gezin. © rv

Ouders getuigen op sociale media over het extreme slaaptekort: “Ik ben op, ik ben kapot”

“Ik kan niet snoozen, niet recupereren. Ik dacht dat ik wist wat moe zijn was, maar dit is een whole other level.” Extreme vermoeidheid teistert nagenoeg alle (nieuwe) ouders. Evelien (31) en Elisabeth (31) overleven al maanden of jaren op een paar uur slaap en schrikken van de tol daarvan op hun welzijn en leven. “Ik hoor van andere ouders dat ze zo achter het stuur kruipen, ook al merken ze: dit gáát niet.” Een slaapexperte die met oververmoeide ouders werkt, geeft advies.

 1. Single papa’s over vaderen in je eentje: “Ik wéét dat ze ooit zal vragen: ‘Waarom heeft mama mij verlaten?’”
  PREMIUM

  Single papa’s over vaderen in je eentje: “Ik wéét dat ze ooit zal vragen: ‘Waarom heeft mama mij verlaten?’”

  Van de een op de andere dag valt je partner weg, de moeder van je kinderen, en sta je er als papa alleen voor. Het was het plan niet, maar je moet door. Pieter Declercq en Jonathan D’Hondt maakten het mee, elk op hun eigen manier. Beiden vertellen over het parcours dat ze als single papa afleggen. “Dat ik mijn lief kwijt ben, is hard. Dat mijn dochtertje zonder haar moeder verder moet, daar heb ik het veel moeilijker mee.”
 2. Hoe leer je jouw kind sparen en juist omgaan met geld? Geldcoach: “Vertel wat je inkomen is en waar het naartoe gaat”

  Hoe leer je jouw kind sparen en juist omgaan met geld? Geldcoach: “Vertel wat je inkomen is en waar het naartoe gaat”

  Ruim één op de twee Belgen maakt zich zorgen om de stijgende levenskosten en de economische onzekerheid. Tussen hen ook ouders, die zich afvragen hoe ze hun kind de waarde van geld kunnen leren begrijpen in woelige tijden. Door je kroost in je spaarpotje te laten piepen, bijvoorbeeld, zegt geldcoach Eef van Opdorp. Ze geeft samen met GoStudent praktische tips over hoe je kinderen doet sparen en financieel weerbaar maakt, en legt uit hoeveel zakgeld je best geeft.
 1. Genoeg, zeggen ouders op sociale media: ze pleiten voor ‘mild ouderschap’. Gezinstherapeut schetst hoe dat werkt
  PREMIUM

  Genoeg, zeggen ouders op sociale media: ze pleiten voor ‘mild ouderschap’. Gezinsthe­ra­peut schetst hoe dat werkt

  Het ouderschap: een heerlijke rol, met torenhoge verwachtingen. Maar kijk, op sociale media is een tegenbeweging in opmars. Massaal veel mensen pleiten er voor ‘mild ouderschap’. Het is ook het stokpaardje van gezinstherapeut Nina Mouton (34). Ze legt uit hoe je als ouder stressvolle situaties vlotter tackelt door die innerlijke criticus de mond te snoeren, en hoe je de band met je kind en je partner zo sterker maakt. “Er zijn betere oplossingen dan je kind in de hoek te zetten.”