Ons land kent meeste diagnoses van borstkanker ter wéreld: wat doen Belgische vrouwen best anders?
Hoe goed ken jij je boezemvriendinnen? Met die vraag trok Pink Ribbon naar 1.000 Belgische vrouwen en de conclusies bleken bikkelhard. Gevaarlijk, zegt de organisatie, dat vrouwen zo weinig met hun borsten bezig zijn, want “in België stellen we de meeste borstkanker vast van heel de wereld”. Ze lijsten de symptomen op waar 1 op de 4 vrouwen níét alert voor is en ontwikkelden een quiz die jou helpt vast te stellen of je ook risico loopt.
“Dat één op de drie vrouwen niet naar hun borsten durft te kijken, vonden we echt frappant.” Aan het woord is Marleen Finoulst, arts en coördinator van het kenniscentrum borstkanker van Pink Ribbon. “Uit onze enquête bleek dat één op de drie vrouwen zich weleens over haar borsten schaamt. Vooral bij vrouwen jonger dan 35 jaar is dat een probleem: bij hen zal zes op de tien vrouwen zelfs de spiegel mijden.” Terwijl Pink Ribbon net wil oproepen om je borsten wél te leren kennen.
1 op de 4 vrouwen weet niet dat ze hier óók alert voor moeten zijn
“Als je je borsten niet kent, hoe weet je dan dat er een verandering is geweest?” Dat vraagt dokter Finoulst zich hardop af. “De negen alarmtekens voor borstkanker hebben allemaal te maken met een verandering aan de borst. Een knobbeltje in de borst (1), onder de oksel (2) of op de borst (3), een deukje (4), een ingetrokken tepel (5), een andere vorm (6), vochtverlies uit de tepel (7), een oneffen huid (8) en een andere kleur (9): het zijn allemaal visuele tekens die kunnen wijzen op borstkanker. Elk van die veranderingen zou je even na moeten laten kijken.”
Maar niet alle tekens die kunnen wijzen op borstkanker, zijn even bekend. “Bijna alle vrouwen die we hebben ondervraagd — 95 procent — wisten dat een knobbeltje in de borst of oksel verdacht is. Maar je zou alert moeten zijn voor elke verandering van je borsten: één op de vier vrouwen is dat niet. En alert kan je alleen zijn door je borsten regelmatig goed te bekijken.”
“Neem bijvoorbeeld elke avond bij het tandenpoetsen daar even de tijd voor. Betast ze bewust elke keer je je wast onder de douche. Alleen zo kan je er heel snel bij zijn als er een verandering optreedt. Laten we vooral stoppen om daar een taboe van te maken”, roept Pink Ribbon op.
De grootste misvattingen over borstkanker
• 52 procent van de respondenten dacht dat roken een grote risicofactor voor borstkanker is. Zij wisten niet dat te weinig beweging en overgewicht de grootste boosdoeners zijn, zoals uit onderzoek blijkt.
• De helft van de vrouwen dacht dat borstkanker vooral met erfelijkheid te maken had, en dat ze dus misschien minder risico liepen als er geen borstkanker in de familie voorkomt. Dat is niet zo: voor de meeste vrouwen met borstkanker geldt dat er geen naast familielid is met de ziekte.
“In België stellen we de meeste borstkanker vast van heel de wereld. Maar we hebben ook een heel groot overlevingscijfer, gelukkig. Al kunnen we nog beter doen en een vroegtijdige diagnose hoort daarbij. Hoe eerder we erbij zijn, hoe beter de kanker te behandelen is.”
Praat jij soms met andere vrouwen over je borsten? De kans is klein
Ook door er meer met elkaar over te praten, zorgen we er misschien voor dat we borstkanker vroeger opsporen, zegt dokter Finoulst. “Ik hoorde een tijd geleden een dame tegen haar vriendin zeggen dat ze wat vocht verloor uit een van haar tepels. Haar vriendin raadde haar aan om dat na te laten kijken. Ik hoorde later dat het wel degelijk borstkanker bleek te zijn.”
“Als de eerste dame niet open over dat symptoom was geweest, had ze misschien niet geweten dat het op borstkanker kon wijzen.” Uit het onderzoek bleek dat het vooral in Vlaanderen niet normaal is om over je borsten te praten. Zes op de tien Vlaamse vrouwen praten niet over hun borsten met anderen. “Op dit moment wordt 60 procent van de borstkankers door de patiënt zelf ontdekt. Wij denken dat we dat cijfer nog verder omhoog kunnen halen.”
Jouw risicoprofiel berekenen
Een kwart van de ondervraagde vrouwen wist niet goed waar ze betrouwbare informatie kunnen vinden over borstkanker. En ook dat vindt Pink Ribbon erg straf. “Er is zoveel goede informatie over borstkanker beschikbaar, en toch gaan veel vrouwen te rade bij dokter Google. Zo kom je allerlei onzin tegen. Daarom hebben we bij Pink Ribbon een kenniscentrum opgezet, waar we betrouwbare informatie aanbieden. Als je niet goed weet waar te beginnen, start dan bij Pink Ribbon.”
“Sommige mensen kennen de tekenen die kunnen wijzen op borstkanker niet. Anderen kennen ze wel, maar zijn er gewoon écht niet mee bezig, omdat ze bijvoorbeeld denken dat het hen niet overkomt. Vooral de groep die weinig over alarmtekens weet én de borsten niet nakijkt, heeft een hoog risico om er niet op tijd bij te zijn. 8 procent van onze ondervraagden had dat profiel. 26 procent van de respondenten checkt de borsten maar héél en af en toe. Ook bij hen is het risico eerder hoog om er niet vroeg bij te zijn.”
Wil jij weten of jij een hoog risico loopt om borstkanker over het hoofd te zien? Pink Ribbon en iVox ontwikkelden een test om dit na te kijken. Op mammoquiz.be ontdek je jouw risicoprofiel.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Onze borsten zullen nooit meer dezelfde zijn.” 3 ‘gewone’ vrouwen ontwerpen nieuw lintje voor Pink Ribbon
Het iconische roze lintje van Pink Ribbon is al jaren een teken van solidariteit met alle vrouwen die strijden tegen borstkanker. Dat lintje zit weer in een heel nieuw jasje, bedacht door Kim, Ann en Nathalie: zij kregen zelf ook de diagnose en moesten hun nieuwe borsten leren omarmen. Het is die zoektocht die hun bijzondere ontwerp inspireerde. “Het kost tijd om dat nieuwe lichaam te accepteren.” -
Geen sieraden meer en zo weinig mogelijk stof aan een rok: zit de mode in crisis? “Ook de allerrijksten doen mee”
Je had het misschien al gemerkt. Minimalistischere designs, doorzichtige stoffen, steeds kortere rokken en vooral: geen grote juwelen meer rond de nek. De celebs op de rode loper pakken het sober aan. Wat is er aan de hand? Het zou aan de huidige crisistijden liggen: enter ‘recession fashion’. Mode-expert David Devriendt legt uit. -
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij. -
-
Jobat
Zoveel verdien je in marketing en communicatie: een overzicht van de lonen en de extralegale voorwaarden
Honderden vacatures in de marketing en communicatie wachten momenteel op talent ter invulling. Het aantal openstaande jobs in deze sector blijft ook stijgen. Jobat.be zocht uit naar wie er exact gezocht wordt en wat je als marketing- en communicatieprofessional mag verwachten aan het einde van de maand. -
Daarom mag je nooit je benen kruisen bij de kapper
Voor de meeste mensen gaat een kappersbezoek gepaard met een beetje stress. Want je bent nooit honderd procent zeker dat je naar huis keert met het kapsel dat je in gedachten had. Wel, dat hangt niet alleen af van de expertise van je kapper, maar ook van jezelf. En meer bepaald van je zithouding. -
Voetenfoto’s en seks in het openbaar: 10 stoute kantjes van comédienne Amelie Albrecht
Comédienne Amelie Albrecht (30) heeft een zwaar leven, zo klinkt het toch in haar theatertour. En ook tijdens ons vragenvuurtje. Van moeizame studies en vreemdgaan tot venten die vuilen dingen doorsturen. Toch is ze niets anders dan tevreden met haar leven en geeft ze ons zelfs een paar levenslessen mee. “Zelfinzicht komt met de jaren én met therapie.” -
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari.