@sarah.averym en @jesevesim op Instagram
Volledig scherm
© @sarah.averym en @jesevesim op Instagram

Oma’s favoriete haartool is terug. Zo geef je jezelf met krulspelden die eighties-krullen waar iedereen weer gek op is

Een ‘Farrah Fawcett-coupe’, alsjeblieft. Of doe mij maar ‘Cindy Crawford-haar’. Het zijn twee zinnen die weer frequent weerklinken in Belgische kapsalons, nu eightiescoupes opnieuw in de mode zijn. Thuis dezelfde iconische, volumineuze krullen creëren? Dat is niet eens zo moeilijk. Met oldskool krulspelden! Kapper Jochen Vanhoudt legt haarfijn uit hoe je oma’s favoriete haartool gebruikt.

 1. Bar slecht in oriëntatie? Misschien heb je ruimtelijke dyslexie. Neuroloog geeft uitleg: “Heeft niks met intelligentie te maken”

  Bar slecht in oriëntatie? Misschien heb je ruimtelij­ke dyslexie. Neuroloog geeft uitleg: “Heeft niks met intelligen­tie te maken”

  Verloren lopen in het restaurant na een toiletbezoek, de verkeerde kant op wandelen nadat je een winkel buiten stapt of de weg naar huis niet meer vinden. Voor sommigen is het dagelijkse kost. Dat kan aan een slecht oriëntatievermogen liggen, maar er bestaat ook zoiets als ruimtelijke dyslexie, of Developmental Topographical Disorientation (DTD). Neuroloog Phyllis Vanwalleghem legt uit wat het is. “Bij sommigen is het aangeboren, anderen krijgen het na een trauma aan de hersenen.”
 2. Waarom laten zoveel vrouwen hun haar knippen na een break-up? Een filosofe en kapper over de psychologie van onze lange lokken
  PREMIUM

  Waarom laten zoveel vrouwen hun haar knippen na een break-up? Een filosofe en kapper over de psycholo­gie van onze lange lokken

  Long hair, don’t care, zo luidt de Engelse zegswijze. Alleen, de ervaring leert ons het tegendeel. Denk maar aan de verhalen over Samson of Rapunzel. Griet Vandermassen, filosoof en auteur van ‘Dames voor Darwin: Over feminisme en evolutietheorie’ legt haarfijn uit waar onze fascinatie met lange lokken vandaan komt. Stijn Pellegrims, kapper en uitbater van salon Mo’na, vertelt waarop we moeten letten in de kappersstoel en tipt enkele korte coupes voor wie klaar is voor iets nieuws.
 3. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 1. 
COLUMN. Sylvia Van Driessche over ‘mom guilt’ en het belang van onzin: “Mannen zijn goed in dingen doen die nul zin hebben”
  PREMIUM

  COLUMN. Sylvia Van Driessche over ‘mom guilt’ en het belang van onzin: “Mannen zijn goed in dingen doen die nul zin hebben”

  Sylvia Van Driessche (45) trekt de wisselcolumn met hartsvriendin Elise Crombez (39) op gang. Ze pleit ervoor om genoeg tijd te serveren voor onzin. En daarvoor gaat ze het liefst naar Amerika: “In de States zijn ze namelijk ontzettend goed in onzin, je kan er bijvoorbeeld een reeks bekijken waarin celebs spicy kippenvleugels eten.” Toch is tijd voor jezelf nemen niet altijd even simpel in combinatie met een gezin. “Wil je een blije mama, of geen blije mama?”
 2. Een coupe à la Cindy Crawford en Véronique De Kock is het meest gegeerde kapsel van het moment, zo creëer je het zelf volgens bv-kapper Jochen Vanhoudt

  Een coupe à la Cindy Crawford en Véronique De Kock is het meest gegeerde kapsel van het moment, zo creëer je het zelf volgens bv-kapper Jochen Vanhoudt

  De laatste nieuwe obsessie van sterren en TikTokkers? Volumineuze lokken à la Cindy Crawford. Het kapsel was haar handelsmerk en een van de populairste coupes in de nineties. Geen wonder dat het nu terug in de mode is, want we recycleren voortdurend trends uit het verleden en de jaren 90 doen het momenteel goed. Bv-kapper Jochen Vanhoudt geeft tips én verklapt hoe Véronique De Kock het kapsel bij zichzelf creëert.