Florian Van Eenoo Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Florian Van Eenoo Photo News

“Om 8.01 uur moest ik al mails zenden.” Twintig en een burn-out: Lisa (27) had er 3. Wat zegt dat over onze werkcultuur?

Het aantal Belgen met een burn-out steeg de laatste jaren met 40 (!) procent. En de ziekte krijgt ons steeds vroeger te pakken: wie jonger is dan 34, loopt nu het hoogste risico. Lisa (27) crashte al drie keer. “Ik durfde het niet tegen mijn ouders te zeggen. Zij behoren tot een andere generatie.” Een arbeidspsycholoog verheldert waarom we alsmaar jonger uitvallen en welke jobkenmerken je risico verhogen.

 1. Minder jeuk en aangenamer dan een pruik: haarbanden met eigen haar zijn een hit. “Is ook goedkoper”

  Minder jeuk en aangenamer dan een pruik: haarbanden met eigen haar zijn een hit. “Is ook goedkoper”

  Wie getroffen wordt door kanker, de aandoening alopecia of ernstig haarverlies, vindt vaak zijn toevlucht in een pruik. Maar die zit soms niet goed, jeukt of oogt onnatuurlijk. De Nederlandse Sylvia Holstijn vond daar een oplossing voor: een haarband mét eigen haar van de klant. “De haren zien er exact uit zoals de mensen het zelf inleverden. Het ruikt zelfs nog naar hun eigen shampoo.”
 2. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 3. Last van een tirannieke baas, zoals Matthijs van Nieuwkerk? Arbeidsexperte geeft advies. “Verlaat de ruimte”
  PREMIUM

  Last van een tirannieke baas, zoals Matthijs van Nieuwkerk? Arbeidsex­per­te geeft advies. “Verlaat de ruimte”

  De bekende Nederlandse presentator Matthijs Van Nieuwkerk teisterde zijn medewerkers jarenlang met getier en pijnlijke vernederingen. Een baas of collega die de werkvloer bij elkaar schreeuwt: bijna een op de vijf werknemers krijgt ermee te maken. Psycholoog Elke Geraerts van Better Minds at Work legt uit hoe je reageert en hoe je met hevige emoties op het werk omgaat. “Wie onder stress staat, volgt sneller primitieve impulsen zoals roepen. Je hoeft dat niet te pikken.”