NINA tipt een boek: sterke vrouwen tussen stuurse mannen

thinkstock
Deze week staat NINA tipt helemaal in teken van de boekenbeurs. Iedere dag delen we een origineel, spannend of opvallend boek dat je zeker niet mag missen. Van net neergepende nieuwkomers tot karaktervolle klassiekers. Veel leesplezier!

De Braziliaanse Martha Batalha werkte in Rio de Janeiro als journalist, om daarna haar eigen uitgeverij Desiderate op te richten. Ze bracht een aantal bestsellers uit, om haar bedrijf in 2008 van de hand te doen en naar New York te verhuizen waar ze begon te schrijven aan haar eerste roman. Die is nu uit, en wij kunnen alvast geen genoeg krijgen van 'Het verborgen leven van Eurídice Gusmão'.

Eurídice is een slimme en getalenteerde vrouw die te snel getrouwd is. Haar man en vader willen haar het liefst zoveel mogelijk onderdrukken. Haar zus Guida raakt ongehuwd zwanger geworden en wordt daardoor verstoten door haar familie. Guida bouwt haar eigen leven op als alleenstaande moeder, Eurídice blijft achter. Ze is eigenlijk, net als haar zus, eigenwijs en behoorlijk temperamentvol. Alleen schrijven kan haar tot rust brengen. Uiteindelijk kan ze haar zus niet missen en besluit ze haar te gaan zoeken.

Batalha beschrijft de verhalen van de twee zussen op zo'n manier, dat je het boek, zoals Vogue ook al schrijft, gewoonweg niet kunt neerleggen. Een echte aanrader, en dat voor de debuutroman van de schrijfster. Knap!