Exclusief voor abonnees

Zoveel meer van belang dan enkel groot of klein glas: zo kies je het perfecte wijnglas volgens wijnexperte Sepideh

Sommelier Sepideh geeft advies over het perfecte wijnglas.
PHOTO NEWS / James Arthur Sommelier Sepideh geeft advies over het perfecte wijnglas.
Voor wit een klein en voor rode wijn een groter glas. Hoewel de meeste mensen enkel daarop letten, komt bij de keuze van het ideale wijnglas zoveel meer kijken. Zelfs het steeltje en de glasrand zijn van belang. Sommelier Sepideh geeft advies over het perfecte wijnglas.

Een glas is belangrijk voor de smaakbeleving. Toegegeven: als wijn enkel moet dienen om zo snel mogelijk de dorst te lessen en haast in één teug achterover te kappen, kan je evengoed een waterglas gebruiken. Maar wie echt optimaal van zijn wat rijkere, duurdere wijn wil genieten, houdt bij de keuze van het glas - over alle merken en groottes heen - beter rekening met volgende karakteristieken:

Het steeltje

Het oogt niet alleen elegant, maar het heeft ook een belangrijke functie. Stel je voor dat onze handpalm voortdurend de eigenlijke kelk van het glas zou vastnemen: dan zou onze lichaamstemperatuur de wijn veel te snel opwarmen. Niet alleen bij witte, maar ook bij rode wijnen zou dat nefast zijn voor de smaak. Als de temperatuur van rode wijn te hoog oploopt, wordt de alcohol veel te dominant. Door je glas enkel bij het steeltje vast te nemen, beïnvloed je geen moment de temperatuur van de wijn.

Een dunne glasrand

Het maakt het contact tussen onze lippen en tong én de wijn veel directer en intenser. Bij een dikkere glasrand zou het glas eerder als storende filter werken en zo de wijnaroma’s tegenhouden. Een zo dun mogelijke glasrand dus: het beste wijnglas is dat waarbij je vergeet dat je uit een glas aan het drinken bent.

Grootte

Soms lijkt een glas overdreven groot, maar ook dat heeft een bedoeling. Er moet altijd voldoende ruimte overblijven om de wijn te kunnen walsen zodat de aroma’s vrijkomen. Op één volume wijn voorzie je best drie keer zoveel ruimte. Met per glas een gemiddeld schenkvolume van 12,5 cl wijn is een glas van 37,5 cl dus eigenlijk ideaal.

Voor elke wijnstijl bestaat er een eigen glas maar er bestaat ook een universeel glas voor wijnliefhebbers die niet meteen alle soorten glazen in huis willen halen.
James Arthur/ photonews Voor elke wijnstijl bestaat er een eigen glas maar er bestaat ook een universeel glas voor wijnliefhebbers die niet meteen alle soorten glazen in huis willen halen.

Kleurloos

Ook horen de voet en ‘body’ van het glas altijd kleurloos te zijn, om de visuele beleving niet te verstoren. Vroeger had je bij Elzaswijnen nog vaak van die glazen met lichtgroene steel en voet eronder zodat die de typisch groenige kleur en de fraîcheur van de Elzaswijnen nog wat meer zou benadrukken, maar dat is tegenwoordig not done.

Materiaal

Glas of kristal? De eeuwige vraag. Wijnglazen gemaakt uit gewoon glas zijn aanzienlijk goedkoper, maar glazen van kristal zijn beter. In een gewoon wijnglas zijn de poriën nog zodanig groot dat ze stof en vuiltjes op te nemen en het glas na verloop van tijd onvermijdelijk muf zal ruiken en dof ogen. Terwijl de poriën van kristal zodanig klein zijn dat ze de stofjes weren en dus geen muffe geur kunnen afgeven. 

Universeel

Voor elke wijnstijl bestaat er een eigen glas, al is er gelukkig ook zoiets als een universeel glas. Ideaal voor wijnliefhebbers die niet meteen geneigd zijn om alle soorten in huis te halen of gewoon op hun budget willen letten.

Ga hier terug naar het overzicht

Lees ook binnen HLN+ :

Expert selecteert 10 topwijnen onder 10euro

Prosecco: goedkoper dan cava dankzij minder bubbels? Sommelier Andy De Brouwer legt uit

3 gouden tips om wijn te schenken volgens sommelier Sepideh Sedaghatnia
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Standaert

    Wat ik na jaren werken in de wijnwereld heb geleerd : Wijnglazen zijn zeer onderhevig aan mode. En wat betreft het mat worden : Wijnglazen in een vaatwasser reinigen is ongeveer hetzelfde als je auto wassen met wc-reiniger.