Ga naar de mobiele website
^ Top

Zo zet je zelf hét perfecte kopje koffie

Unsplash
Het weekend is het perfecte moment om rustig wakker te worden met een heerlijke kop koffie. Met deze tips wordt dat ook nog eens het beste bakje troost dat je ooit gedronken hebt.

Kies voor bonen

Maal je bonen zelf, of laat ze malen in de winkel en berg ze vervolgens goed op in een donker en luchtdicht doosje. Vers gemalen bonen bevatten namelijk nog veel meer aroma, en door ze vervolgens goed te bewaren hou je zo lang mogelijk zo veel mogelijk smaak.

Gebruik het juiste apparaat

Filterzetmachine:
Spoel eerst de filter eens door met heet water, zo beperk je de papiersmaak. Vervolgens kan je de versgemalen koffie in de filter doen. Giet er een klein beetje kokend water overheen en wacht 30 seconden, tot er belletjes verschijnen. Vervolgens kan je de rest van het water schenken. Niet te langzaam, dan krijgt je koffie een bittere smaak, maar ook niet te snel want dan neemt het water de smaak niet op. Ga voor zes tot acht gram koffie per 100 ml water.

Espressomachine:
Hét belangrijkste is dat je het apparaat zelf goed onderhoudt. Dat betekent: altijd goed schoonmaken en afdrogen. Anders krijgt je verse bakje koffie meteen een oude koffiesmaak. Zorg ook dat de pad altijd netjes in de houder geplaatst is, anders loopt het water er langs één kant niet goed doorheen, en wordt de smaak verstoord.

Cafetière:
Begin met koffie in de cafetière te doen, zo'n 7 gram per 120 ml water. Breng vervolgens het water aan de kook en laat een paar minuten afkoelen. Belangrijk is om het water niet meteen in te schenken, want zo kan de koffie verbranden. Laat vier minuten trekken. Komt er ondertussen koffie bovendrijven? Roer het dan voorzichtig om. Na vier minuten sluit je de cafetière af en druk je de pers langzaam maar stevig naar beneden.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug