Zo krijg je toch genoeg vitamine D binnen in de winter

thinkstock
Met de steeds kortere dagen worden ook de streepjes zonlicht die we zien steeds schaarser, met als gevolg dat we te weinig vitamine D binnen krijgen. Geen tripje naar de zon gepland de komende maanden? Dan haal je maar beter wat extra van die vitamines uit je voeding.

Vitamine D is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van botten en tanden, maar ook om je immuunsysteem tegen bepaalde ziekten een boost te geven. Tijdens de lente- en zomermaanden neemt het zonlicht de toevoer van die vitamine voor zijn rekening. Maar worden de dagen korter en donkerder, dan voorzie je jezelf beter van een extra dosis door je voedingskeuzes. Deze voedingsmiddelen zijn stuk voor stuk goede bronnen van vitamine D.

Portobello's
Deze stevig uit de kluiten gewassen champignons zijn niet alleen perfecte vleesvervangers voor vegetariërs, als ze zijn opgegroeid in het wild en dus blootgesteld aan zonlicht, dan zijn ze een perfecte bron van vitamine D. 

thinkstock

Vette vis
Vette vissoorten zoals forel, makreel, zwaardvis en zalm zijn rijk aan vitamine D. Daarnaast zit vis boordevol omega 3-vetzuren, en dat is zowel voor je geestelijke als fysieke gezondheid een verstandige keuze.

Kaviaar
Voor wie het al eens wat chiquer mag zijn: ook kaviaar is een belangrijke bron van vitaminen en mineralen, waaronder vitamine D. Een portie kaviaar komt het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de bloedsomloop ten goede.

thinkstock

Zuivelproducten
In zuivelproducten komen van nature geen grote hoeveelheden vitamine D voor. Toch is vitamine D cruciaal bij het proces in je lichaam waarmee calcium wordt opgenomen. Daarom wordt aan producten die calcium bevatten vaak kunstmatig vitamine D toegevoegd, zoals bij melk, kaas, yoghurt en boter.

Eieren
In de dooier van een ei zit ook vitamine D, wat een makkelijke manier is om er genoeg van binnen te krijgen. Een eitje bij het ontbijt, een quiche of een dessert met ei is makkelijk klaargemaakt.