Zo kom je van een koffie-adem af

Foto door Phil Botha via Unsplash
Koffie: we kunnen niet zonder. De meesten van ons beginnen dan ook iedere dag met een kopje zwart goud, waarna we op werk rustig doordrinken. Één nadeel: voor een frisse adem hoef je het niet te doen. Zoek niet langer: wij hebben de tip om van deze koffie-adem af te komen. 

De adem die je hebt na het drinken van koffie komt door de cafeïne die het bevat. Cafeïne remt de speekselproductie in de mond, waardoor je een droge mond krijgt na het drinken van koffie. Door een gebrek aan speeksel, worden de resten van eten en drinken niet weggespoeld. Deze blijven dus achter en veroorzaken een slechte adem. Naast het uitdrogen van de mond verlaagt koffie de pH-waarde (een eenheid waarmee de zuurgraad wordt gemeten) in de mond. Hierdoor komen bacteriën vrij die ook een slechte adem veroorzaken. 

Volgens het Voedingscentrum Nederland verliest het lichaam niet meer vocht dan normaal door het drinken van koffie. Cafeïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. 

Wat kun je ertegen doen? Het is misschien wat onverwachts: eet een appel na het drinken van koffie en je bent geholpen. Appels bevatten namelijk een enzym dat de slechte bacteriën in je mond tegengaat. Ook wordt er geadviseerd om een glas water te drinken, zo blijft je goed gehydrateerd. 
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • ISABEL FRANCOIS

    Is een appelflap ook goed?

  • Ann Sprengers

    Sommige gaan veel appels mogen eten p/d.

  • Jan Peters

    een appel eten na wat tassen koffie. Wel ernstig blijven met die tips aub