Zo kies je altijd de perfecte avocado in de supermarkt

Shutterstock
We kwijlden al meermaals bij het zien van die perfect uitziende avocadokiekjes op Instagram, maar de juiste vinden in de supermarkt blijft vaak een eindeloze queeste. Soms ziet ie er van buitenaf veelbelovend uit, maar eens je hem thuis opensnijdt, is hij nog niet rijp genoeg of net bruin en gekneusd. Hoe kun je nu de perfecte avocado herkennen, zonder dat je naar binnen gluurt? Een expert geeft zijn beste tips.

Als avocadoleverancier bij meer dan 150 restaurants in New York City, waaronder verschillende met een Michelinster bekroonde restaurants zoals Jean-Georges, Daniel, Casa Enrique en The Modern, beheerst Miguel Gonzalez de kunst van de perfecte avocado kiezen als een meester. Nadat de beste avocado’s geselecteerd worden door zijn partner in Mexico, bekijkt hij elke avocado in detail en houdt hij toezicht op de rest van het rijpingsproces. Tegen de tijd dat hij de groene vruchten levert, zijn ze perfect qua kleur, stevigheid en smaak.

Plan je binnenkort geen duur reisje naar New York City, dan helpt hij je graag op weg met zijn beste tips om nooit meer de verkeerde avocado uit te kiezen in de supermarkt.

1. Controleer de steel

Volgens Gonzalez bekijk je het best eerst de steel. “Controleer of de avocado een steeltje heeft bovenaan. Staat er eentje? Verwijder hem dan zachtjes. Lukt dat niet goed? Dan is je avocado waarschijnlijk nog niet rijp. Komt hij wel los, controleer dan de kleur van het kuiltje dat achterblijft. Is de kleur helder, fluorescerend geel of groen, dan is je avocado klaar voor gebruik. Ziet het er beschimmeld of zwart uit, dan laat je de avocado beter links liggen. Stond er geen steeltje meer op? Controleer dan ook de kleur van het kuiltje. Omdat het al aan de lucht is blootgesteld, zal de kleur niet heldergeel of -groen zijn, maar eerder bruinig, zoals de kleur van een boomstam, maar niet zwart of beschimmeld.”

2. Voel hoe zacht hij is

Gonzalez raadt aan om nooit te knijpen in een avocado. “Leg hem in je handpalm om te voelen of hij hard of zacht is. Door erin te knijpen ga je hem immers vanbinnen kneuzen. Voelt hij papperig aan, dan is hij waarschijnlijk overrijp. Geeft hij helemaal niets mee, dan heeft hij nog enkele dagen nodig om te rijpen.”

3. Kijk naar de kleur

Ook de kleur is een belangrijke indicator. “Kijk naar de kleur. Tijdens het rijpingsproces kleurt de avocado van groen naar zwart. Is hij nog heel levendig groen, dan kan je hem nog niet gebruiken. Is hij te rijp, dan zal de kleur erg donker zijn en kunnen er zelfs witte stipjes op tevoorschijn komen.”

Toch zegt Gonzalez dat er ook een beetje geluk mee gemoeid gaat. “Je avocado kan er dan misschien wel perfect uitzien in de winkel, vaak kunnen er onderweg al heel wat dingen gebeurd zijn die je avocado vanbinnen beschadigd hebben. Zo kunnen temperatuurschommelingen of de knijpmethode van klanten om de rijpheid te meten ervoor zorgen dat hij er langs de buitenkant perfect uitziet maar vanbinnen gekneusd is.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ISABEL FRANCOIS

    Nog nooit in mn leven een avocado gekocht en ben dat ook niet van plan.Overgehypte vrucht en platten drab,no thanks.

  • YVES DE GROOTE

    Vergeet niet: je hebt 2.000 (tweeduizend) liter water nodig om 1 (één) kilo avocado te kweken. Milieuvriendelijk is anders...

  • Theo Striem

    Eet een appel of een peer en niet het fruit aan de andere kant van de wereld dat op de kap van de lokale boeren geroofd wordt Hoe kortzichtig is de mens Advocado en mango ananas palmolie kokosvet noem er een paar op waar het oerwoud voor gekapt word omdat jullie niet genoeg krijgen Egoïstisch ten top en toch op straat lopen voor het milieu