Ga naar de mobiele website
^ Top

Zo geniet je ook in de herfst van een heerlijke salade

Hoewel salades vooral een zomerse reputatie hebben, hoef je ze absoluut niet van het menu te schrappen in de rest van het jaar. Ook in de herfst zijn er massa's seizoensproducten beschikbaar om een heerlijk hartig slaatje in elkaar te boksen.

Seizoensgroenten en -fruit, pittige kruiden en 'herfstige' toppings is alles wat je nodig hebt om maaltijdsalades ook in koudere tijden aantrekkelijk te maken. Ze zijn bovendien snel en makkelijk te bereiden, ideaal na een drukke werkdag.

Tips & tricks

1. Eet donkere bladgroenten rauw
Wie de knapperigheid en de frisse textuur van een krop sla niet wil missen, kan kolen, spinazie en snijbiet gewoon rauw (en gewassen) in de kom gooien als basis. Ook notensla blijft in de herst een echte aanrader. Wie fan is van dressing kan altijd de bladgroenten eerst even inmasseren.

2. Denk aan fruit
Appels en peren, (gedroogde) veenbesjes, granaatappel, bramen en kiwi's. De herfst biedt een brede waaier aan fruit om wat extra smaak aan je salade te geven.

3. Ga voor herfstige proteïnes
Boontjes en linzen zijn perfecte proteïnebommetjes om toe te voegen aan een najaarssalade. Voor de vleeseters: rooster in het begin van de week een lekker afgekruid stukje kip of varkenshaasje, daar kan je gerust meerdere salades mee aanvullen. Pittig vegetarisch alternatief: roquefort.

4. Kies top toppings
Voor een extra knapperige toets, kan je gaan voor geroosterde pompoen- of sesamzaadjes, pecannoten, rozijnen en walnoten. Ze bezorgen meer textuur en een diepere smaak aan het geheel.

5. Gebruik ook overgangsgroentjes
Tot minstens oktober kan je nog smaakvolle tomaatjes vinden in de winkel, dus laat die zeker niet links liggen. Dichter bij de winter, zijn spruitjes altijd een goede optie. Ze zouden verrassend bevredigend zijn wanneer ze rauw in een salade belanden.

6. Druppel speciale dressing
Als kers op de taart kan je tot slot nog een herfstdressing sprenkelen. Vooral een vinaigrette op basis van esdoornsiroop of veenbes sluit goed aan bij de rest van het herfstige smaakpalet. Wie liever kruiden gebruikt, kan altijd makkelijk een mengeling naar keuze toevoegen aan een beetje olie.

Smakelijk!

Meer over


Meld een bug